Danmark oplever rekordhøje tal for diabetes – og udviklingen ser kun ud til at accelerere.
En ny opgørelse viser, at antallet af danskere, der lever med sygdommen, nu har rundet et hidtil uset niveau. Og én region skiller sig særligt ud.
Ifølge de nyeste tal fra diabetestal.nu lever nu mindst 368.000 danskere med diabetes, hvilket svarer til 6,1 procent af befolkningen. Det er det højeste antal nogensinde målt.
Og fremtidsudsigterne er dystre: Hvis udviklingen fortsætter, vil 467.000 danskere have sygdommen allerede i 2030, svarende til hver 13. dansker.
Det skriver Diabetesforeningen i en pressemeddelelse.
Claus Richter, direktør i Diabetesforeningen, advarer:
‘Vi står midt i en stille sundhedskatastrofe. Hvis vi ikke handler nu, ender vi med en virkelighed i 2030, hvor hver 13. dansker har diabetes. Det er en alvorlig kronisk sygdom, der – uden behandling – kan føre til livstruende komplikationer som nyresvigt, blindhed og amputationer’
Diabetes udfordrer hele sundhedssystemet
Selvom kommende “kronikerpakker” i sundhedsreformen skal sikre bedre behandlingsforløb for patienter med type 2-varianten, mener Diabetesforeningen, at det langt fra er nok.
Ifølge Claus Richter er sundhedssystemet stadig primært indrettet til akutte sygdomme, ikke kroniske som diabetes:
‘Vi skal forbedre forebyggelsen, opspore sygdommen tidligere, sikre bedre adgang til teknologi som insulinpumper og sensorer og skabe mere forståelse for diabetes i befolkningen,’ siger han.
Region Hovedstaden sætter rekord
Særligt én region rammes hårdt: Region Hovedstaden har nu over 100.000 borgere med diabetes. Mere præcist 102.300 personer lever med sygdommen, hvoraf hovedparten har type 2.
Også andre regioner ser store stigninger:
- Region Midtjylland: 80.500 med diabetes
- Region Syddanmark: 84.800
- Region Sjælland: 61.600
- Region Nordjylland: 39.000
Derfor skal vi tage diabetes alvorligt
Danmarks Diabetesdag, som blev markeret i dag, skal skabe opmærksomhed om sygdommen, der ifølge Diabetesforeningen stadig mangler tilstrækkelig forståelse blandt befolkningen.
Over 500.000 danskere skønnes desuden at have prædiabetes, hvilket betyder, at de står i farezonen for at udvikle type 2-diabetes, hvis der ikke gribes ind i tide.
Tidlig opsporing er derfor afgørende for at mindske risikoen for følgesygdomme som hjerteskader, nyresvigt og nerveskader.
Hvad kan du gøre?
Forebyggelse er mulig. Sund kost, motion og regelmæssige helbredstjek kan være afgørende våben i kampen mod diabetes.
Og ifølge Diabetesforeningen handler kampen ikke bare om tal – men om menneskers livskvalitet og et sundhedsvæsen, der skal kunne rumme alle, også dem med en kronisk sygdom.