Nye regler i Danmark: Brandbiler skal ikke længere rykke ud på 5 minutter

Det bliver fremover op til kommunerne selv at fastsætte krav til, hvor hurtigt brand- og redningsberedskabet skal være fremme på skadestedet. Det sker efter bred enighed i Folketingets Forsvars-, Samfundssikkerheds- og Beredskabsudvalg, oplyser Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i en pressemeddelelse torsdag.

I dag er der krav om, at en brandstation skal kunne få førsteudrykningen af sted inden for fem minutter efter alarmen er modtaget. Det krav afskaffes nu til fordel for en model, hvor kommunalbestyrelserne i stedet skal fastsætte lokale krav til den samlede responstid.

‘Som minister er jeg optaget af danskernes sikkerhed. Det afgørende for den enkelte borger er ikke, hvornår udrykningskøretøjet er kørt fra brandstationen, men hvornår det kommer frem til ulykkesstedet, siger minister for samfundssikkerhed og beredskab,’ Torsten Schack Pedersen.

Han understreger, at ændringen imødekommer et stort ønske fra især de kommunale redningsberedskaber, som i tyndtbefolkede områder er afhængige af deltids- og frivillige brandfolk.

Skal gøre det lettere at rekruttere

Med de nye regler håber regeringen at gøre det nemmere at rekruttere brandfolk i hele landet, især i områder hvor femminutterskravet har været en stor udfordring.

Samtidig skal reglerne forenkles, og kommunerne får dermed mere fleksibilitet til at tilpasse kravene efter lokale forhold.

Det skriver ministeriet i pressemeddelelsen.

Tilsyn skal sikre kvalitet

Selvom det nationale krav om afgangstid fjernes, vil Beredskabsstyrelsen fortsat føre tilsyn med de kommunale redningsberedskaber. Styrelsen vurderer, at de nuværende lokale responstider generelt er forsvarlige, og forventer, at serviceniveauerne fastholdes også efter ændringen.

Hvis en kommune afviger markant fra sine fastlagte mål, kan Beredskabsstyrelsen følge op og anmode om redegørelse.

Hvorfor sker ændringen nu?

Beslutningen bygger på en beretning fra juni 2024, hvor et flertal i Forsvarsudvalget opfordrede regeringen til at afskaffe det faste krav om afgang inden fem minutter. Samtidig blev der opfordret til, at kommunerne skulle fastsætte krav om responstider ud fra lokale vurderinger.

En opdatering af bekendtgørelsen om risikobaseret dimensionering er nu på vej og ventes snart sendt i offentlig høring.

Ifølge en analyse fra Beredskabsstyrelsen er deltids- og frivillige brandfolk rygraden i redningsberedskabet i mere end halvdelen af landets kommuner. Øget fleksibilitet i reglerne vurderes derfor som et vigtigt skridt for at sikre robuste beredskaber i hele Danmark, særligt uden for de større byer.

Person fundet i vandet: Hastet på hospitalet

Illustrationsfoto.