Forfatter i opråb: ‘Hvorfor skal andre have mine penge?’

Illustrationsfoto.

Forfatteren føler sig uretfærdigt behandlet. “Hvorfor skal andre have mine penge?,” udtaler han og rejser kritik af ordningen.

Den 7. april blev over 208 millioner kroner blevet fordelt til mere end 10.000 forfattere, oversættere og illustratorer, baseret på både fysiske og digitale udlån på bibliotekerne.

I gennemsnit fik modtagerne udbetalt 20.432 kroner, mens det højeste beløb lød på 731.955 kroner.

Her var det forfatter Kim Fupz Aakeson, der toppede listen. Han vippede dermed forfatter Bjarne Reuter af pinden, efter 26 år i træk på bibliotekspengenes trone.

Det er dog ikke alle forfattere, der kan pryde sig mig bibliotekspenge.

Ernst Munck fra Hee ved Ringkøbing har således skrevet en række historiske bøger, hvor flere af dem kan lånes på danske biblioteker.

Men modsat mange af hans kendte forfatterkolleger får den 85-årige vestjyde altså ikke udbetalt én eneste krone i bibliotekspenge.

Det beløb, som hans bøger ville indbringe, er nemlig for lille og bliver derfor fordelt til andre forfattere.

Og det efterlader Ernst Munck uforstående.

Bibliotekerne vil gerne have hans bøger

“Hvorfor skal andre have mine penge? Det er en omvendt Robin Hood,” siger han til TV MIDTVEST.

Ifølge beregningsnøglen er hans bøger beregnet til at give 570,41 kroner, fortæller Ernst Munck. Men eftersom politikerne har besluttet, at beløb under 1.504 kroner ikke udbetales, får han altså ingenting.

“Det er et lille beløb, det drejer sig om, men det er princippet i det, og det gør mig harm, at andre får mine penge. Jeg bruger fire år på at researche til og skrive en bog, og det kan godt ske, at jeg ikke har den store læserskare, men mange af mine læsere fortæller, at de synes, at de burde udgives på store forlag. Og bibliotekerne vil stadig gerne have dem på hylderne,” siger Ernst Munck videre til mediet.

I længere tid har han været frustreret over fordelingen og fortæller, at han i 2016 fik oplyst, at 17.000 forfattere faldt under bagatelgrænsen.

“Hvorfor ikke have en øvre grænse i stedet for? Man kunne for eksempel sige, at alt over 300.000 kroner skal deles ud på dem, der ikke får så meget,” foreslår den vestjyske forfatter.

Dyr administration

Mogens Jensen, der er valgt i Herning og kulturordfører for Socialdemokratiet, kan umiddelbart godt forstå Ernst Muncks frustrationer og siger, at det er et dilemma, hvordan pengene bedst fordeles.

Han forklarer, at man har fastsat en minimumsgrænse, fordi administrationen af udbetalingen er forholdsvis dyr, og derfor kan det ikke betale sig at udbetale meget små beløb.

“Grænsen skal sættes et et sted, og så har et bredt flertal besluttet, at vi hellere vil være med til, at pengene går til nogen af dem, der i højere grad har mulighed for at opretholde en tilværelse som forfattere,” siger kulturordføreren til mediet og fortsætter:

“Vi kommer på et tidspunkt til at se på ordningen igen, og der må vi vurdere, om beløbsgrænserne er de rigtige, men umiddelbart vil jeg mene, at vi har en fornuftig ordning, fordi udbetalingen skal stå mål med administrationsomkostningerne”.

Skagen bliver snart ramme for et kunsthus, hvor besøgende kan opleve værker af både danske og internationale kunstnere.