Et overraskende flertal vælger at se bort fra myndighedernes råd – og en kendt tidligere jægersoldat – Thomas Rathsack – siger det ligeud
En officiel anbefaling fra myndighederne bliver i stigende grad ignoreret af befolkningen. Nye tal afslører, at hele 62 procent af danskerne vælger ikke at følge den. Og det gælder ikke kun almindelige borgere – også personer med stor erfaring i krisesituationer vælger en helt anden tilgang.
Ifølge en måling foretaget af Epinion for DR, vælger flertallet af danskerne at se bort fra et centralt råd om forberedelse i hjemmet. Rådet blev første gang formidlet til landets borgere for snart et år siden, men responsen har ikke været, som myndighederne håbede.
Det skriver TV 2.
Og nu melder Thomas Rathsack kendt fra ‘Korpset’ sig på banen – og går direkte imod rådet.
Rathsack: ‘Jeg nægter at leve i frygt’
Forfatter og tidligere jægersoldat Thomas Rathsack har taget et bevidst valg: Han følger ikke det, myndighederne opfordrer til.
‘Jeg har taget et aktivt valg om ikke at blive suget ind i frygtens slipstrøm’, siger Rathsack i ’Go’ morgen Danmark’.
Han forklarer, at han hellere vil stole på myndighederne i en reel krise, end at gå og være forberedt på noget, der måske aldrig sker. Hans holdning er klar: Frygt skal ikke styre hverdagen – og han vil ikke lade et lager af dåsetun og vandflasker diktere hans livssyn.
Rathsack og størstedelen af danskerne fravælger
Den anbefaling, som Rathsack og størstedelen af danskerne fravælger, handler om at have et nødlager i hjemmet. Beredskabsstyrelsen opfordrer alle husstande til at kunne klare sig selv i mindst tre døgn – med mad, vand, medicin, lommelygte, FM-radio og andre fornødenheder.
Men blot 34 procent af danskerne efterlever rådet. Og mens det måske virker som sund fornuft, mener mange, at det er unødvendigt at ændre sin livsstil på baggrund af noget, der føles fjernt.
‘Jeg ønsker ikke at leve i frygt, hvor jeg kan skule til mit nødberedskab, hvis russerne kommer,’ siger Rathsack.
Myndighederne skruer op for indsatsen
Ifølge minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, er tallene bekymrende. Han melder, at regeringen nu vil intensivere kommunikationen om nødlager og kriseberedskab for at få flere med på vognen.
‘Sørg nu for at få købt lidt ekstra ind, næste gang man er nede og handle. Det betyder, at vi som samfund kan stå stærkere, hvis vi bliver ramt,’ lyder opfordringen til mediet.
Nødlageret – mere end bare konserves
Et moderne nødlager handler ikke nødvendigvis om at hamstre som i en katastrofefilm. Det handler om almindelig fornuft: At have nok vand, langtidsholdbar mad, medicin og strømforsyning, hvis samfundets infrastruktur svigter – bare i tre dage.
Men for nogen, som Thomas Rathsack, handler det om livsfilosofi. Og måske er det netop dét, der gør emnet så kontroversielt – og debatten så nærværende.