Flere patienter, mere medicin: Region Midtjyllands klimaaftryk stiger igen

Region Midtjylland har netop offentliggjort sit klimaregnskab for 2024, og det viser en samlet stigning i regionens CO₂-udledning på 9.000 tons i forhold til året før.

Den primære årsag til stigningen er et øget forbrug af medicin og sundhedsydelser som behandlinger på privathospitaler og specialklinikker. Det samlede klimaaftryk lyder nu på 416.000 tons CO₂ – svarende til det årlige forbrug hos cirka 40.000 danskere.

Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) anerkender udfordringen, men fremhæver samtidig, at udviklingen ikke nødvendigvis sker i lige linjer. ”Klimaregnskabet viser, at på flere områder virker indsatsen, og den positive udvikling fortsætter. Det understøtter vi med en revidering af vores ambitiøse bæredygtighedsstrategi og nye to-årige bæredygtighedsaftaler,” siger han.

Mere medicin, større aftryk

Ifølge klimaregnskabet står medicin og medicinsk udstyr alene for 46 procent af det samlede klimaaftryk. Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for regionens Udvalg for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg, kalder det en svær, men nødvendig opgave at gøre sundhedsvæsenet mere bæredygtigt: ”Sundhedsvæsenet er en af de mest ressourcekrævende sektorer,” siger han.

Fremskridt på energi og affald

På trods af den samlede stigning, viser regnskabet også fremskridt. Udledningen fra el og varme er faldet med 19 procent, og varmeforbruget er reduceret med 22 procent siden 2018. Samtidig er genanvendelsen af affald steget fra 24 til 28 procent.

Koncerndirektør Anders Kjærulff understreger, at omstillingen er kompleks: ”Vi skal sikre ordentlige arbejdsforhold, høj patientsikkerhed og en økonomi i balance. Det tager tid.”

Hospitalsdrift og klimaaftryk hænger tæt sammen

Regioner og hospitaler står for en betydelig del af den offentlige sektors klimaaftryk. Ifølge Danske Regioner udleder det danske sundhedsvæsen op mod 6 procent af landets samlede drivhusgasser. Det betyder, at indsatser for grønne hospitaler, bæredygtige indkøb og affaldssortering kan spille en vigtig rolle i den grønne omstilling – både lokalt og nationalt.

I Region Midtjylland er målet fortsat klart: At være en cirkulær region i 2030 og CO₂-neutral i 2050.