DI: Toldkrig er ren gift for verdensøkonomien

Højere toldsatser og handelskrig fra USA’s side presser væksten globalt og kan få alvorlige konsekvenser for dansk eksport, advarer Dansk Industri på baggrund af en ny prognose fra Den Internationale Valutafond.

Den Internationale Valutafond (IMF) har netop nedjusteret sine vækstskøn for verdensøkonomien markant. I 2025 ventes en global vækst på 2,8 procent, og i 2026 på 3,0 procent – begge lavere end januarprognosens forventede 3,3 procent.

Det skriver Dansk Industri i en pressemeddelelse mandag.

Handelskrigen mellem USA og Kina, som blev intensiveret under Donald Trumps første præsidentperiode, har været genstand for massiv kritik fra både økonomer og erhvervsorganisationer. Ifølge World Bank har globale toldbarrierer medført tab af handelsvolumen og investeringslyst. Analyser viser, at især små åbne økonomier som Danmarks rammes indirekte, da globale forsyningskæder forstyrres. EU-Kommissionen har tidligere advaret mod protektionistiske tendenser og understreget behovet for en stabil, regelbaseret verdenshandel.

‘Donald Trump har kastet USA ud i en massiv toldkrig med resten af verden. De store toldforhøjelser på det amerikanske marked er den rene gift for verdensøkonomien,’ siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

Han understreger, at USA selv lider tab som følge af politikken, men at virkningen mærkes bredt:

‘Amerikanerne taber på deres høje toldsatser, men det skader også resten af verden. Væksten bliver nedjusteret i stort set samtlige lande verden over’

Ifølge DI’s cheføkonom er USA, Kina, Canada og Mexico blandt de lande, der rammes hårdest. Især nabolandene Mexico og Canada mærker konsekvenserne direkte, da deres adgang til det amerikanske marked svækkes.

‘Væksten i USA bliver nu kraftigt nedjusteret. Høj told og store besparelser i det offentlige svækker amerikansk økonomi,’ siger Allan Sørensen.

Konsekvenser for Danmark

USA er Danmarks største eksportmarked. Sidste år solgte danske virksomheder varer og tjenester for hele 2.065 milliarder kroner til udlandet, hvoraf næsten 18 procent gik til det amerikanske marked.

‘Dansk erhvervsliv er meget afhængige af salg til udlandet. Eksporten er den helt store motor i dansk økonomi og giver anledning til mere end 950.000 arbejdspladser i Danmark,’ siger Allan Sørensen.

Ifølge IMF’s seneste prognose vil dansk økonomi dog holde relativt godt stand med en forventet vækst på 2,9 procent i 2025 og 1,8 procent i 2026.

Flere europæiske lande er allerede begyndt at udfase gamle sedler, men nu går EU skridtet videre med en form for digital euro. Planen kan ændre, hvordan vi betaler i fremtiden.