Når temperaturen stiger om sommeren, glemmer mange en simpel ting, der kan give en kæmpe besparelse.
For de fleste handler sommeren om at skrue ned for radiatorerne. Men ifølge Energistyrelsen er det langt fra nok, hvis du vil gøre noget godt for både pengepungen og klimaet. Det skriver de i en pressemeddelelse.
Det, mange ikke ved, er nemlig, at varmeanlægget stadig kører – selvom du har slukket for varmen på radiatoren.
Din varme “kører i tomgang” om sommeren – uden du ved det
Selv med radiatorerne på laveste blus arbejder dit anlæg videre på lavt niveau. Det er lidt ligesom en bil, der står i tomgang. Og den oversete energi kan hurtigt koste dyrt.
Ifølge Matilde Grøn Bjørneboe, ekspert i energispareråd hos Energistyrelsen, kan det derfor betale sig at tage fem minutter på en sommerdag og lukke helt ned:
‘Når man sætter anlægget på sommerdrift, producerer det kun varmt vand og ikke varme til f.eks. radiatorer eller gulvvarme, hvilket giver god mening i sommermånederne. Det kan måske virke lidt uoverskueligt første gang, men det tager faktisk kun få minutter, og der er virkelig noget at vinde både for danskernes egen pengepung og klimaet,’ siger hun til rådet om sommeren.
Sådan gør du – på under fem minutter
Der skal faktisk kun to små handlinger til:
- Luk for varmeanlægget.
- Sluk for cirkulationspumpen.
I nogle boliger sker det automatisk, men for de fleste kræver det et hurtigt drej på et håndtag eller et tryk på en kontakt.
En ekstra bonus: Når du alligevel har fat i radiatorerne, bør du åbne dem helt op henover sommeren. På den måde undgår du, at ventilerne sætter sig fast.
Så meget kan du spare
Besparelsen afhænger af, hvordan din bolig opvarmes. Energistyrelsen oplyser følgende:
- Oliefyr: 1.600 kroner
- Naturgas: 900 kroner
- Træpillefyr: 900 kroner
- Luft-til-vand varmepumpe: 600 kroner
- Fjernvarme: 700 kroner
Tallene gælder for en gennemsnitlig bolig på 130 m² over en enkelt sommer.
Hvis alle husejere i Danmark huskede at sommerlukke deres anlæg, ville det kunne reducere energiforbruget mærkbart – og samtidig skåne både miljøet og privatøkonomien.
Så næste gang solen skinner, og radiatorerne er kolde, så tag de få ekstra minutter. Din elregning vil takke dig.