Ny analyse: Danmarks skattetryk lavere end ofte antaget

Når der tages højde for særlige forhold i det danske skattesystem, ligger Danmark først på en femteplads i OECD’s opgørelse over skattetryk.

Danmarks skattetryk bliver ofte fremstillet som et af verdens højeste, men en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at Danmark i virkeligheden har verdens femtehøjeste skattetryk – ikke det næsthøjeste, som OECD’s rå tal ellers antyder, skriver AE i en pressemeddelelse.

Ifølge analysen ligger Luxembourg, Frankrig, Sverige og Østrig højere end Danmark, når der korrigeres for særlige danske forhold såsom skattepligtige offentlige overførsler. ‘Selvom vi med vores veludbyggede velfærdsmodel har brug for en høj grad af skattefinansiering, ligger fire lande over os,’ siger Frederik Olsen, analytiker i AE.

Danmarks skattetryk fremstår kunstigt højt i OECD’s opgørelse, fordi danskerne betaler skat af sociale ydelser som dagpenge og pensioner – noget der ikke er tilfældet i mange andre lande. Derudover anvender OECD bruttonationalproduktet (BNP) som sammenligningsgrundlag, selv om det danske skatteprovenu i højere grad relaterer sig til bruttonationalindkomsten (BNI), som tager højde for, at danske borgere også tjener penge i udlandet.

Frederik Olsen påpeger, at skattetrykket desuden påvirkes af midlertidige forhold som aktiemarkedets udvikling. Et dårligt aktieår kan f.eks. få skattetrykket til at falde, uden at der nødvendigvis er ført nogen politisk ændring af skattesystemet.

Ifølge World Economic Forum (WEF) er Danmark fortsat blandt de mest konkurrencedygtige økonomier i verden, trods det relativt høje skattetryk. Danmark placerer sig i top tre på WEF’s Global Competitiveness Index, især takket være stærke institutioner, høj uddannelsesgrad og en effektiv arbejdsmarkedsregulering. Det understøtter AE’s pointe om, at et højt skattetryk ikke nødvendigvis hæmmer økonomisk konkurrenceevne.

En stor redningsaktion har været i gang påskedag, efter en kvinde er faldet fra en over 20 meter høj skrænt.