Wonderful Copenhagen bakker op om Helsingørs drøm

Arkivfoto: Kronborg Slot er et af Nordeuropas mest betydningsfulde renæssanceslotte og blev i år 2000 optaget på UNESCO's Verdensarvsliste. Slottet er også kendt som settingen for Shakespeares mest berømte teaterstykke, Hamlet.

Helsingør kæmper om titlen som Europæisk Kulturhovedstad 2032, og får nu støtte fra Wonderful Copenhagen for at styrke både kultur- og turismesektoren i regionen.

Helsingør drømmer om at blive kulturhovedstad, næste gang titlen tilfalder Danmark – i 2032.

Kulturlivet har nemlig brug for et fælles fyrtårn, som aktører i hele regionen omkring Helsingør kan pejle efter.

Det fremgår af en pressemeddelelese fra Elsinore 2032 – den forening, der arbejder for at få Helsingør udpeget som Europæisk Kulturhovedstad.

Erfaringer fra andre europæiske kulturhovedstæder viser, at flere turister i stigende grad søger kulturelle oplevelser. Tidligere kandidatbyer melder desuden om øget aktivitet inden for både erhvervs- og konferenceturisme.

Men det er altså ikke blot Helsingør, der deler ambitionen om et kulturløft. Destinationsselskabet Wonderful Copenhagen bakker nemlig fuldt op om ønsket om at bringe kulturhovedstadstitlen til byen i 2032.

Og det skyldes ikke kun de kommercielle gevinster for turismesektoren.

“Turisme i vores optik handler om meget andet end infrastruktur og service. Det europæiske kulturhovedstadsprojekt engagerer lokalsamfund i hele destinationen. Projektet inviterer borgere, foreninger, kulturinstitutioner og virksomheder med i ejerskabet til destinationsudviklingen, så den aktivt understøtter vores indsats for at skabe en turismevækst i hovedstaden, som både gavner borgere, lokalområder, vores fælles kulturudbud og erhvervslivet – på en måde, der samtidig understøtter vores mål om bæredygtig omstilling,” forklarer Søren Tegen Pedersen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen om indmeldelsen i Elsinore 2032.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Arkivfoto: Helsingørs havn.

Der er ikke tale om kultur for kulturens skyld

Netop denne indstilling falder i god jord hos Elsinore 2032. Den er nemlig i tråd med foreningens mål, forklarer bestyrelsesformand, Jens Frimann Hansen.

Han mener, at projektet kan skabe berigende møder – ikke kun mellem borgerne, men også mellem lokale og besøgende. Desuden understreger han, at der bestemt ikke er tale om kultur for kulturens egen skyld.

“Vi er utroligt glade for, at Wonderful Copenhagen og turismesektoren nu for alvor melder sig ind i kampen for at Helsingør bliver Europæisk Kulturhovedstad. Det er veldokumenteret, at turisme og kultur sammen skaber økonomisk vækst. Men samarbejdet handler også om at bidrage til det europæiske projekt på en måde, som der aktuelt er hårdt brug for i verden. Kulturen og turisme supplerer hinanden godt, når vi skal byudvikle og skabe bæredygtige og inkluderende regioner, som er attraktive både for borgere og besøgende,” udtaler bestyrelsesformand Jens Frimann Hansen.

Selvstændig organisation

At projektet ikke kun skal gavne Helsingør, men hele regionen, understreges af, at Wonderful Copenhagen har meldt sig ind i foreningen som en selvstændig organisation – og altså ikke som destinationsselskab for Helsingør Kommune.

“Som Europæisk Kulturhovedstad repræsenterer man hele landet, men det er klart at den omgivende region får størst effekt af projektet. Destinationsudvikling går på tværs af by- og kommunegrænser, så vores interesser i projektet er ikke bare på Helsingørs vegne,” uddyber Søren Tegen Pedersen.

Han understreger samtidig, at kontingentet til foreningen altså ikke bliver taget af de midler, som Helsingør Kommune betaler til Wonderful Copenhagen for at være kommunens destinationsselskab.

Danskerne inviteres til at stemme på 20 bud på, hvad der bedst repræsenterer den danske kulturarv – alt fra håndbold og hygge til højskoler. Se de 20 forslag nede i artiklen.