Flere elvarebiler på vejene – men politiske stopklodser kan bremse udviklingen

TEKNIQ glæder sig over markant stigning i elvarebiler i erhvervslivet, men advarer mod manglende ladeinfrastruktur og stigende afgifter.

Antallet af elvarebiler i Danmark er steget med hele 68 procent det seneste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Udviklingen vækker begejstring hos erhvervsorganisationen TEKNIQ, der organiserer virksomheder i det tekniske erhvervsliv, skriver TEKNIQ i en pressemeddelelse.

‘Vi er begejstrede for, at den grønne bilpark er ved at komme op i gear – og at flere i erhvervslivet skifter til elvarebiler. Det er et konkret og synligt bidrag til den grønne omstilling og et signal om, at branchen tager ansvar’Vi er begejstrerede for, at den grønne bilpark er ved at komme op i gear – og at der flere i erhvervslivet, der skifter til elvarebiler. Det er et konkret og synligt bidrag til den grønne omstilling og et signal om, at branchen tager ansvar,’ siger Nicolai Siegumfeldt, underdirektør i TEKNIQ.

Ifølge en rapport fra Energistyrelsen fra marts 2025 er Danmark stadig langt fra målet om 80.000 offentligt tilgængelige ladepunkter i 2030. Ved udgangen af 2024 var der installeret cirka 14.000 ladepunkter, hvilket kan skabe flaskehalse – særligt uden for storbyerne.

Men selv om udviklingen går i den rigtige retning, advarer TEKNIQ om, at flere barrierer truer med at bremse fremgangen. Organisationen peger på manglende ladeinfrastruktur og politisk usikkerhed om fremtidige afgifter på elvarebiler.

‘Vi oplever desværre, at rammevilkårene halter bagefter. Manglende ladeinfrastruktur og usikkerhed om fremtidige afgifter kan få virksomheder til at tøve. Det er vigtigt, at politikerne sikrer klare og stabile rammer, hvis vi for alvor skal accelerere skiftet,’ siger Nicolai Siegumfeldt.

Fra 2026 er det planen, at registreringsafgiften på elvarebiler stiger med 8 procentpoint årligt frem mod 2030. Samtidig bliver bundfradraget løbende justeret, hvilket kan gøre det dyrere for virksomheder at vælge el.

TEKNIQ: Grøn omstilling kræver landsdækkende løsninger

TEKNIQ understreger, at det er afgørende, at hele Danmark får adgang til den nødvendige ladeinfrastruktur – ikke kun de største byer.

‘Den grønne omstilling må ikke blive en storbyløsning. Vi skal sikre, at også små og mellemstore virksomheder i hele Danmark kan være med, ellers risikerer vi at tabe momentum,’ siger Nicolai Siegumfeldt.