Næsten halvdelen vil være 60+ i flere danske kommuner: Allerede om 20 år

Danmark står foran store demografiske forandringer, viser ny analyse fra ROCKWOOL Fonden.

Danskerne bliver ældre, og de yngre generationer bliver færre. Allerede i dag er 27 procent af befolkningen over 60 år, men i 2045 vil andelen være steget til 31 procent. Det viser nye beregninger i bogen Danmark går i gråt, skrevet af professor Torben M. Andersen og forskningschef Jan Rose Skaksen, udgivet af ROCKWOOL Fonden, skriver fonden i en pressemeddelelse.

Allerede i dag skiller Læsø Kommune sig ud – her er over halvdelen af beboerne over 60 år. Men udviklingen breder sig. I 2045 vil mellem 40-50 procent af borgerne i 14 kommuner være over 60 år, heriblandt Fanø, Samsø, Ærø, Langeland, Odsherred, Frederikshavn, Lemvig og Tønder.

“Når der bliver flere ældre i samfundet, smitter det af på både kommunens økonomi, arbejdsmarked, boligmarked og kulturliv,” siger Jan Rose Skaksen, forskningschef i ROCKWOOL Fonden. Han påpeger, at de mange ældre fremover vil være en magtfuld vælgergruppe i lokalsamfundene.

Samtidig viser analysen, at de 80+ årige også bliver en væsentlig større gruppe: Fra 5 procent af befolkningen i dag til 9 procent i 2045.

Flyttemønstre forstærker tendensen

Unge flytter i høj grad mod storbyer som København, Aarhus, Odense og Aalborg for uddannelse og job – og de bliver ofte dér. Dermed bliver de mindre, afsides kommuner demografisk ældre. Ifølge Danmarks Statistik bliver befolkningsudviklingen i yderområder en af de største velfærdsudfordringer frem mod 2045, hvor der både vil være færre i den arbejdsdygtige alder og flere borgere med behov for pleje og sundhedsydelser.