Tønder Kommune har nu etableret en lokal trepartsgruppe for at styrke det tværgående samarbejde om natur, klima og arealplanlægning. Gruppen er led i implementeringen af den nationale grønne trepart, som skal sikre mere skov, natur og renere vandmiljøer i Danmark.
Med en politisk rammeaftale, der sætter retning for 43 milliarder kroner i arealomlægning på landsplan, er den lokale indsats blevet afgørende for, at de nationale mål kan realiseres i praksis. Det understreges i Tønder, hvor både landbrug, naturorganisationer og myndigheder er samlet i arbejdet. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
‘Aftalen kræver, at vi samarbejder bredt og tænker strategisk. Den lokale trepartsgruppe sikrer, at vi har de rigtige parter med ved bordet,’ siger Bo Jessen, som repræsenterer kommunalbestyrelsen i det grønne trepartsarbejde og leder den lokale gruppe.
Landmænd: Grøn omstilling kræver lokal stemme
Blandt aktørerne i gruppen er Spiras, Sønderjysk Familielandbrug, LHN, Naturstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforening. For landmand Bo Bejer fra Spiras, der driver en større bedrift med 600 frilandsgrise, er det afgørende, at omstillingen er jordnær:
‘Det er afgørende, at vi som landbrugsorganisationer får en reel stemme i processen. Vi ønsker en grøn omstilling, der fungerer i praksis – og det kræver, at alle aktører inddrages’
Bo Bejer peger desuden på, at processen over sommeren og efteråret vil inddrage både borgere og lodsejere, hvilket skal sikre lokal forankring og accept.
Sammenhængende natur og strategisk planlægning
Gunvor Vibe Egholm Sørensen fra Danmarks Naturfredningsforening ser arbejdet som en mulighed for at gentænke arealanvendelsen i et bredere perspektiv:
‘Vi arbejder for mere sammenhængende natur. Når vi alligevel omlægger landskabet, bør vi udnytte chancen for at skabe bedre forhold for biodiversiteten’
Kommunen ønsker at bruge trepartsaftalen til at udvikle en langsigtet arealstrategi, der balancerer landbrug, naturbeskyttelse, klimatilpasning og erhverv. Bo Jessen understreger:
‘Hvis vi skal imødekomme både landbrugsproduktion, klimatilpasning, naturbeskyttelse og erhvervsudvikling, må vi tænke helhedsorienteret’
Store krav til det lokale
Ifølge en rapport fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – stiller grønne reformer store krav til lokal koordinering og planlægningskapacitet. VIVE har tidligere peget på, at klare mål og støtteværktøjer fra staten er nødvendige for, at kommunerne kan sikre en effektiv og retfærdig implementering.
Tønder Kommune deltager desuden i to regionale trepartsfora: Lokale Trepart Vidå-Kruså sammen med Aabenraa, Haderslev og Sønderborg samt Lokale Trepart Vadehavet med ni andre kommuner. Kommunens omlægningsplaner skal være godkendt inden udgangen af 2025.