Selv et år efter branden i Børsen er brandsikkerheden i flere af Danmarks mest værdifulde kulturbygninger stadig langt fra tilstrækkelig – og konsekvenserne kan blive katastrofale.
De fleste husker nok scenerne, da Børsen brød ud i brand den 16. april 2024. Den historiske bygning i centrum af København led omfattende skader.
Blandt andet et af bygningens mest karakteristiske træk måtte bøje sig for flammerne. Spiret, formet som fire snoede dragehaler og et symbol på styrke og sammenhold, blev nemlig ødelagt.
Onsdag den 16. april 2025, var det så præcis et år siden, de historiske rædselsscener udspillede sig.
I anledning af et-årsdagen for branden i Børsen ser DR nærmere på, hvordan brandsikkerheden reelt ser ud i andre historiske bygninger med unik kulturarv.
Og her er læsningen mildest talt ikke opløftende.
Kan få katastrofale konsekvenser
Ifølge public service-kanalen er der nemlig fortsat behov for bedre brandsikring af flere danske historiske bygninger.
Det drejer dig for eksempel om Rosenborg Slot i Indre København, der er hjemsted for blandt andet Danmarks kronjuveler og interiør, som Christian 4. boede i for mere end 350 år siden.
Her ville en brand således hurtigt kunne udvikle sig i en katastrofal retning, lyder det fra Andreas Grinde, der er samlingschef i Den Kongelige Samling.
“Vi udstiller blandt andet det blodige tøj, som Christian 4. havde på ved slaget på Kolberger Heide. Så man kan simpelthen se granatsplinten, som gjorde Christian 4. blind, på Rosenborg. På fire minutter ville den gå fra en ulmebrand til en fuldt udviklet brand, som vil ligne den brand, vi så på Børsen,” siger Andreas Grinde til mediet.
Vurderingen er, at Rosenborg Slot indeholder værdier for 100-150 milliarder kroner.