Ny skov vokser frem i Køge: Her skal naturen bestemme retningen

Et nyt projekt i Kohaven ved Herfølge skal bane vej for en anderledes tilgang til skovrejsning i Danmark. I stedet for tætplantede monokulturer skal skoven her vokse frem på naturens præmisser – og det kan styrke både biodiversitet og klimaindsats, lyder det fra Klimaskovfonden og Køge Kommune.

Med støtte fra Klimaskovfonden og 15. Juni Fonden vil Køge Kommune etablere en ny form for naturskov i det nuværende landbrugsområde Kohaven. Skoven skal vokse langsomt frem omkring vådområder og åbne landskaber – og dyr som kreaturer kan også komme til at spille en rolle.

“Vi håber også, at der vil blive plads til de græssende dyr, så det oprindelige navn ‘Kohaven’ igen kommer til sin ret,” siger Niels Rolskov, formand for Klima- og Planudvalget i Køge Kommune.

Projektet er del af en større national ambition, som blev vedtaget med Den Grønne Trepart, om at skabe 100.000 hektar urørt skov i Danmark. Urørt skov er skov, hvor der ikke drives skovbrug, og hvor naturen får lov at udvikle sig frit.

Nyt skovkoncept i Danmark

Klimaskovfonden har givet tilsagn om 800.000 kroner til projektet, som er ét af fem nye skovrejsningsprojekter landet over. Skovene skal anlægges med en ny metode, hvor skovbryn og skovøer får lov at brede sig over tid i stedet for at alt beplantes fra start.

“Vi glæder os til at arbejde med de naturlige processer og genskabe den naturlige hydrologi i området,” siger Kresten Petersen, chefkonsulent i Klimaskovfonden.

Han uddyber, at målet er at sikre bedre vilkår for biodiversitet helt fra begyndelsen: “Når det nu er bedre biodiversitet, der var formålet med de 100.000 hektar ny urørt skov i trepartsaftalen, så vil vi gerne skabe de bedste forudsætninger for biodiversiteten fra start.”

Danmark halter efter på biodiversitet

Ifølge Biodiversitetsrådet befinder Danmark sig i bund blandt EU-lande, når det gælder andelen af beskyttet natur og biodiversitet. Kun omkring 2-3 % af landets areal vurderes i dag at være reelt beskyttet natur, og mange arter er i tilbagegang. Urørt skov er en af de tiltag, som eksperter peger på, kan forbedre biodiversiteten på land.

Køges kommende naturskov føjer sig dermed ind i en bredere politisk og samfundsmæssig bevægelse mod mere plads til natur og vilde arter i Danmark.

Projektet i Kohaven forventes at tage flere årtier om at udvikle sig fuldt ud, men markerer allerede nu begyndelsen på en ny måde at tænke skovrejsning og biodiversitet sammen.