Danskerne inviteres til at stemme på 20 bud på, hvad der bedst repræsenterer den danske kulturarv – alt fra håndbold og hygge til højskoler. Se de 20 forslag nede i artiklen
Hvad består dansk kulturarv egentlig af?
Det spørgsmål ønsker kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) at kaste nyt lys over.
Derfor har han nu sat gang i en afstemning, hvor danskerne kan give deres bud på, hvad der særligt kendetegner den danske kulturarv.
Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.
I alt 20 forslag er blevet udvalgt blandt tusindvis af indsendte idéer – og nu kan alle stemme på netop det, de mener er mest karakteristisk for dansk kultur. På listen finder man blandt andet håndbold, hygge og højskoler.
“I en tid, hvor verden forandrer sig, og usikkerheden breder sig, er det vigtigt, at vi passer på alt det, der er dansk. Alt det, der skaber vores kultur med hinanden. Politikere har i mange år ført an i debatten om, hvad der er dansk, men ingen har spurgt danskerne om, hvad der er særlig dansk, og hvilke traditioner de holder mest af,” siger Jakob Engel-Schmidt i pressemeddelelsen.
(Artiklen fortsætter under faktaboksen)
Her er de 20 forslag:
- Andelsbevægelsen
- Bournonville ballet
- Cykelkultur
- Dannebrog og dets flagtraditioner
- Efterskoler
- Foreningsliv
- Forsamlingshuskultur
- Fællessang
- H.C. Andersens eventyr
- Hygge
- Højskoler
- Håndbold
- Kolonihaver
- Pølsevogne
- Revy
- Røgerier
- Sankthans
- Smørrebrød
- Tillidssamfundet
- Wienerbrød
Med afstemningen håber kulturministeren desuden at skabe et grundlag for, at Danmark på sigt kan styrke sit aftryk på Unescos liste over immateriel kulturarv.
I dag er Danmark og rigsfællesskabet nemlig kun sparsomt repræsenteret på listen, som ellers tæller traditioner, skikke og praksisser fra hele verden.
Det ønsker man nu at ændre på – blandt andet altså ved at tydeliggøre, hvad danskerne selv betragter som centrale elementer i deres kulturarv.
Ud over kulturminister Jakob Engel-Schmidt er også skuespiller Ghita Nørby og tv-vært Søren Ryge en del af panelet, der har udvalgt de 20 forslag.
Afstemningen løber fra 14. april til 14. maj, og den finder sted på folkehøringen.dk.