WWF: Nyt formandskab bør styrke beskyttelsen af arktisk natur

Når Kongeriget Danmark overtager formandskabet for Arktisk Råd den 12. maj, bliver det med natur og klima som nogle af de centrale fokusområder. Det fremgår af de officielle prioriteter, som Rigsfællesskabet har offentliggjort. WWF Verdensnaturfonden, der er officiel observatør i Arktisk Råd, mener, at formandskabet er en oplagt mulighed for at sætte skub i arbejdet med at beskytte sårbare økosystemer i regionen.

Den arktiske region er under pres fra både klimaforandringer og stigende menneskelig aktivitet. Ifølge WWF er temperaturen i Arktis steget tre gange hurtigere end det globale gennemsnit, og skibstrafikken i området er steget med 37 procent de seneste ti år. Det stiller ifølge organisationen nye krav til naturbeskyttelsen.

WWF’s generalsekretær i Danmark og Grønland, Mikkel Aarø-Hansen, siger i pressemeddelelsen:

‘Naturbevarelse er en af de mest effektive redskaber, vi har, til at sikre gode levesteder og levevilkår for både mennesker og dyr i fremtiden. Derfor er jeg naturligvis glad for, at Kongeriget Danmark sætter særligt fokus på de arktiske farvande, der er under voksende pres.’

Organisationen peger særligt på behovet for et netværk af beskyttede havområder og såkaldte blå korridorer for marine arter som narhval og hvidhval. Ifølge WWF vil sådanne områder kunne begrænse menneskelig aktivitet og styrke naturens modstandsdygtighed.

Geopolitisk usikkerhed præger samarbejdet

Det danske formandskab overtages i en tid med begrænset politisk aktivitet i Arktisk Råd, som følge af Ruslands invasion af Ukraine. Ifølge WWF har arbejdet i Rådet de seneste år været præget af usikkerhed og få politiske møder, men flere af de tekniske arbejdsgrupper er fortsat aktive.

WWF’s arktiske programdirektør, Vicki Lee Wallgren, udtaler:

‘I lyset af den stigende geopolitiske usikkerhed er det essentielt, at disse prioriteter forbliver i toppen af dagsordenen i Arktisk Råd. Sikkerhedspolitiske spørgsmål er naturligvis vigtige, men vi må ikke miste blikket for Arktis’ sårbare natur og behovet for samarbejde om langsigtet beskyttelse.’

Arktis som globalt barometer

Ifølge rapporter fra Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP) – et ekspertorgan under Arktisk Råd – er den arktiske havis i kraftig tilbagegang, hvilket har konsekvenser for både biodiversiteten og levevilkårene for oprindelige folk. Forskerne vurderer, at udviklingen i Arktis også har betydning for globale klimaforhold, herunder havniveau og ændringer i havstrømme.

Formandskabet, som Kongeriget Danmark overtager fra Norge i maj, varer i to år og varetages i fællesskab af Grønland, Færøerne og Danmark.