Regeringen og flere partier har indgået aftale om udtagning af landbrugsjord og nye tilskudssatser til skov, natur og vådområder
Regeringen og en række af Folketingets partier har indgået en ny aftale, som skal bidrage til udmøntningen af den grønne trepart og landbrugsforliget. Aftalen fastsætter rammerne for udtagning af landbrugsjord og indebærer nye tilskudssatser til lodsejere, der ønsker at omlægge deres jord til skov, vådområder eller natur.
Det oplyser Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.
I alt 5,3 milliarder kroner fra EU’s landbrugsstøtte (CAP-midlerne) skal overføres til formålet. Pengene skal blandt andet bruges til at understøtte frivillige ordninger, hvor landmænd kan søge tilskud til at omlægge landbrugsarealer. Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, Liberal Alliance, De Konservative, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.
Danmarks Naturfredningsforening udtaler, at aftalen giver klarhed over, hvordan omlægningsordningerne vil fungere.
‘Nu glæder vi os til at se lodsejere søge ordningerne og give landbrugsjord tilbage til naturen,’ siger foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding.
Aftalen fastholder desuden kravet om, at fire procent af Danmarks landbrugsareal skal braklægges i 2026. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening vil dette bidrage til kvælstofreduktion, CO2-besparelser og nye levesteder for vilde arter.
‘Hvis kravet blev fjernet, ville vi få 60.000 ekstra hektar landbrugsjord under plov i forhold til i dag,’ siger Maria Reumert Gjerding.
Der er samtidig truffet beslutning om at revidere skovloven senest i 2027. Målet er ifølge Danmarks Naturfredningsforening at fjerne juridiske barrierer for naturlig tilgroning og give bedre rammer for biodiversitet i skovene.
‘Jeg er meget glad for, at regeringen nu har lovet at ændre loven og fjerne de juridiske barrierer for, at naturen kan slippes løs i skovene,’ siger Maria Reumert Gjerding.
Ifølge Miljøstyrelsens hjemmeside udgør landbrugets arealanvendelse og påvirkning af natur og miljø en væsentlig del af den samlede belastning på økosystemerne i Danmark. I en vurdering fra 2023 fremhæves behovet for at sikre bedre beskyttelse af biodiversitet og rent grundvand gennem målrettede arealomlægninger og støtteordninger.
Aftalepartierne har ikke offentliggjort en konkret tidsplan for, hvornår de nye ordninger bliver tilgængelige for lodsejerne, men Danmarks Naturfredningsforening oplyser, at man forventer snarlig opstart.