3F raser over reform: ‘Et kompromis, der svigter de ledige’

Fagforbund retter skarp kritik af ny aftale – savner tillid, retssikkerhed og styrkelse af a-kassernes rolle.

Den nye beskæftigelsesreform møder hård kritik fra fagforbundet 3F, der kalder aftalen både skuffende og uforståelig. Regeringen, som tidligere har varslet et styrket ansvar til a-kasserne, trækker nu i land – og det vækker vrede.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

”Det er uforståeligt, at regeringen ikke har fastholdt sit løfte om permanent at styrke a-kassernes rolle,” siger Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s a-kasse, og fortsætter:

”Regeringen kunne spare et trecifret millionbeløb, hvis vi fik ansvaret for de arbejdsparate ledige i seks måneder eller mere. Og de ledige kunne få hurtigere og bedre tilgang til arbejdsmarkedet, som a-kasserne kender langt bedre end jobcentrene. Der er intet behov for nye forsøg”.

Aftalen lægger op til en forsøgsordning, hvor op til 100.000 ledige i de første fire måneder skal knyttes til deres a-kasse. Det er en mindre ændring i forhold til nu, hvor alle dagpengemodtagere har de første tre måneder i a-kassen.

”Aftalen er et kompromis, der hverken gavner de ledige eller virksomhederne. Nu skal vi håndtere 98 forskellige arbejdsmarkedspolitikker. Det strider mod al logik og fornuft,” lyder det fra Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, bl.a. med ansvar for beskæftigelsesindsatsen.

Sparer på de svageste

En del af besparelserne skal findes i kommunernes indsats for borgere med komplekse udfordringer. Det møder modstand hos 3F.

”Det er bekymrende og utilfredsstillende, at man har valgt at spare på støtten til de mennesker, der har det allersværest i vores samfund,” siger Lene Krabbe Dahl, forbundssekretær i 3F, bl.a. med ansvar for den socialpolitiske indsats, og fortsætter:

”Det er godt, at man afskaffer jobafklaringsforløb, så sygemeldte borgere fortsætter i regi af sygedagpengeloven. Men en lavere sygedagpengesats gør bestemt ikke folk mere raske, men forværrer tværtimod de sociale og økonomiske problemer”

Små forbedringer – men store forringelser

Reformen fastholder retten til 6 ugers jobrettet uddannelse og forbedrer ordningen med opkvalificering på 110 pct. dagpenge marginalt.

”Men derudover fjerner man en række væsentlige rettigheder og uddannelsesmuligheder for de ledige. Man har sat systemets rettigheder foran de lediges. Jeg savner de forbedringer, som reformen burde skabe for at sikre et bedre samspil mellem de lediges kvalifikationer og virksomhedernes efterspørgsel,” siger Søren Heisel.

Eva Obdrup efterlyser mere tillid til de ledige:

”Man fjerner med den ene hånd en række af dagpengemodtagernes rettigheder uden at lytte til deres ønsker om at få deres indsats i a-kasserne. Det efterlader et mindre værdigt forløb for de ledige.”

Lene Krabbe Dahl slutter:

”At afskaffe ressourceforløbene vil ikke automatisk betyde kortere eller mere værdige afklaringsforløb. Det er afgørende, at politikerne ændrer på den utilfredsstillende måde, Ankestyrelsen behandler klager på, ikke mindst i lyset af frisættelsen af kommunerne.”

Eksperter advarer mod social skævvridning

Ifølge en rapport fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd kan lokale forskelle i kommunernes beskæftigelsesindsats føre til ulighed i borgernes retssikkerhed og adgang til støtte. VIVE peger på, at uden nationale standarder og tydelige krav risikerer man store forskelle i sagsbehandling og tilbud til udsatte borgere på tværs af landet.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti. Den indeholder bl.a. færre krav til dokumentation for kommunerne og nye forsøgsmodeller for a-kasser – men også markante besparelser.

Nye EU-regler sender afgifterne på himmelflugt – og det kan betyde slutningen for en populær biltype i Danmark, lyder det fra FDM.