København får mere kultur for pengene – i hvert fald hvis man spørger forligspartierne bag den nye overførselssag på rådhuset. Her har politikerne fordelt overskydende midler fra sidste års budget, og det er især kultur- og fritidsområdet, der står til at få et løft.
Med initiativer, der spænder fra en mulig vinterfestival til styrkelse af biblioteker og foreningsliv, vil aftalen gøre byen mere levende – også i de kolde måneder. Men bag de mange initiativer gemmer sig også spørgsmål om effekt, balance og prioriteringer.
Det skriver Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen i en pressemeddelelse.
Vinterfestival og kreative brancher
København skal være en helårskulturby – ikke kun en sommermagnet. Derfor afsættes der 250.000 kr. til at undersøge potentialet for en vinterfestival, som skal samle kulturaktiviteter i den mørke sæson og lokke både borgere og turister ud i byen.
Samtidig prioriteres den spirende spil- og filmbranche med samme beløb. Pengene skal gå til et såkaldt Creative Summit, der kan blive første skridt mod etableringen af en regional fond for kreative erhverv. Det handler både om talenter, arbejdskraft og investeringer – men også om, hvordan København kan positionere sig som kulturby i en digital tidsalder.
Mere fart på bøgerne – og bolden
Det er ikke kun de digitale kulturområder, der får opmærksomhed. Bibliotekerne bliver opgraderet med et nyt centralt sorteringsanlæg til 6,7 millioner kr. – et tiltag, der skal sikre, at de mange tusinde udlånte bøger hurtigere kommer retur på hylderne. En praktisk, men mærkbar forbedring for byens læseheste.
På idrætssiden er der udsigt til opgradering af Østerbro Stadion, så det på sigt kan leve op til kravene til 1. divisionsfodbold. En screeningsbevilling på 4,5 millioner kr. skal bane vejen, mens foreningslivet får et økonomisk rygstød i form af 2,5 millioner kr. i ekstra medlemstilskud.
Demokrati, dyppezoner og dagligdagskultur
Aftalen rækker også ind i mere samfundsorienterede områder. Til det kommende kommunalvalg i 2025 fordobles antallet af valgsekretærer, og nye midler skal styrke valgdeltagelsen blandt ikke-dansktalende borgere.
Samtidig støttes konkrete lokale initiativer: Grønt Marked får penge til både en biodiversitetsfestival og bæredygtig madformidling, mens der afsættes midler til udearealer på Gerbrandskolen og formidling på Mosaisk Vestre Begravelsesplads.
På den sociale front fortsætter og udvides indsatsen i Sjællandsgade Bad, hvor hjemløse og udsatte fremover kan få bad, tøjvask og et let måltid hver morgen. En konkret, lavpraktisk indsats – men med høj betydning for dem, det gælder.