DR-bommert har kostet skatteyderne millioner: Så dyr var dokumentaren for dig

DR’s nu tilbagetrukne dokumentar ‘Grønlands hvide guld’ har modtaget mere end 4,2 millioner kroner i støtte fra DR og flere kunst- og filmfonde. Det viser aktindsigter, som B.T. har fået adgang til.

Dokumentaren har siden sin udgivelse mødt massiv kritik for at fremsætte tvivlsomme påstande om dansk profit fra minedriften i Grønland. Kritikken har ført til, at DR har valgt at trække dokumentaren tilbage og fyre den ansvarlige redaktør.

Millionstøtte fra flere fonde

Ifølge B.T.’s aktindsigter har dokumentaren modtaget 2,8 millioner kroner fra Det Danske Filminstituts Norddok II-pulje, der støtter film om Grønland og Færøerne. DR selv har bidraget med 972.000 kroner, men har afvist at give B.T. fuld indsigt i produktionsomkostningerne.

Derudover har Grønlands Kunstfond støttet filmen med 290.000 kroner, mens Den Vestdanske Filmpulje har bevilget 200.000 kroner til projektet. Trods den efterfølgende skandale fortryder fondene ikke deres støtte. Fondssekretær Inger Heilmann fra Grønlands Kunstfond siger til B.T.: “Nej, det giver os ikke anledning til at fortryde at have givet støtte til projektet.”

Filminstituttet: Ansvar ligger hos producenten og DR

Det Danske Filminstituts dokumentarchef, Ane Mandrup, understreger i et skriftligt svar til B.T., at det er filmens producenter og DR, der bærer ansvaret for dokumentarens indhold.

“Filminstituttets opgave og ansvar er i den henseende ret klart afgrænset. Når en film har modtaget støtte fra Filminstituttet er det entydigt producenten, der har det produktions -og indholdsmæssige ansvar, ligesom det er publicisten (i dette tilfælde DR), der har publiceringsansvaret og dermed det endelige ansvar for, at dét, der vises, lever op til de gældende medieetiske regler,” skriver hun blandt til mediet.

DR har tidligere henvist til en pressemeddelelse, hvor de annoncerede, at dokumentaren blev trukket tilbage. B.T. har forsøgt at få kommentarer fra instruktørerne og producenterne bag dokumentaren, men ingen er vendt tilbage.

En ny undersøgelse afslører, hvilke bilmærker deres ejere fortryder mest at købe. Listen viser store overraskelser.