Da Bolethe Rasmussen så DR’s dokumentarserie fra Sikringen i Slagelse, opdagede hun noget chokerende: hendes søns drabsmand optrådte i programmet – uden at hun var blevet informeret på forhånd.
Bolethe Rasmussen mistede sin søn, Alipak Heinrich, den 26. marts 2024, da han blev dolket ihjel på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Gerningsmanden, Carl, erkendte drabet dagen efter, men i DR’s dokumentar nævnes hans forbrydelse ikke. Det skriver Ekstra Bladet.
“Det er min søns morder, som bliver vist på tv, og jeg er aldrig blevet kontaktet af DR og orienteret om det,” siger hun til mediet.
Hun har flere gange bekræftet over for mediet, at hun ikke har fået nogen form for orientering fra DR.
“Jeg er så vred på DR. Jeg føler, jeg er ingenting. Værdiløs. Som pårørende og som mor er man ingenting,” siger hun.
DR: Kriminaliteten er ikke omdrejningspunktet
Også en anden person, der medvirker i dokumentaren, har en alvorlig kriminalsag bag sig. For ti år siden forsøgte han at dræbe en kvinde i Indre Mission Ungdom i Aarhus, men ifølge Ekstra Bladet er ingen i organisationen blevet informeret om, at han ville optræde i udsendelsen.
“Vi er ikke blevet kontaktet af DR forud for programmet på baggrund af den fuldstændig tragiske begivenhed,” siger Filip Bangura Fyhn, landsleder i Indre Mission Ungdom, til Ekstra Bladet.
DR har svaret på kritikken i et skriftligt svar til Ekstra Bladet, hvor redaktionschef for DR Livsstil og Fakta, Søren Bo Hansen, bekræfter, at DR ikke har kontaktet pårørende til ofrene.
‘Som angivet i den indledende tekst i alle afsnit, er det en del af behandlingen på Sikringen, at personalet i hverdagen ikke taler med patienterne om deres kriminalitet. DR har fulgt denne praksis og nævner derfor ikke patienternes forbrydelser og spørger heller ikke direkte til dem i serien,’ siger han og fortsætter:
“DR har af samme grund heller ikke været i kontakt med pårørende til ofrene forud for denne serie, da det netop ikke er den begåede kriminalitet, der er omdrejningspunktet i programmerne, og de konkrete sager, der ligger til grund for anbringelserne ikke omtales”
Han understreger, at dokumentaren fokuserer på behandlingen af psykisk syge kriminelle, ikke deres forbrydelser, og at DR har fulgt Sikringens praksis med ikke at tale om patienternes kriminalitet.