Kan ikke vente til lægen har tid: 90.000 danskere risikerer at miste ben, fod eller tå

Rigshospitalet - Diabetesforeningen
Illustrationsfoto.

Hvert år mister 600 mennesker med diabetes i Danmark en tå, en fod eller et ben, oplyser Diabetesforeningen. De peger på massive udfordringer og risici for diabetespatienter.

Den hyppigste årsag er diabetiske fodsår. Det kan udvikle sig hurtigt og resultere i amputation, hvis behandlingen ikke iværksættes i tide. Nu har Region Hovedstaden taget et vigtigt skridt for at nedbringe antallet af amputationer. To jyske regioner halter dog stadig bagefter, skriver Diabetesforeningen i en pressemeddelelse.

Ventetid kan være fatal

For mere end 90.000 mennesker med type 2-diabetes i Region Midtjylland og Region Nordjylland er vejen til behandling stadig alt for lang. I disse regioner er det nemlig ikke muligt for fodterapeuter at henvise patienter direkte til behandling på hospitalets sårambulatorie. I stedet skal patienterne først forbi egen læge – en ekstra barriere, der koster kritisk tid. Det skriver Diabetesforeningen.

Ifølge Claus Richter, adm. direktør i Diabetesforeningen, er det en farlig ulighed i sundhedssystemet:

“Det er utroligt, at vi stadig har en farlig og uforståelig ulighed i Danmark, som rammer mennesker med diabetes. Mange diabetiske fodsår kan simpelthen ikke vente til på mandag, når den praktiserende læge har tid”

Ifølge en forskningsartikel i Ugeskrift for Læger er der i Danmark cirka 370.000 personer med diabetes. Antallet af amputationer blandt disse patienter er faldet markant over de seneste 40 år. Dette fald tilskrives blandt andet forbedret karkirurgisk behandling og etablering af multidisciplinære teams til håndtering af diabetiske fodsår. Det ændrer dog ikke på kritikken fra Diabetesforeningen.

Region Hovedstaden sikrer hurtigere behandling

Mens Region Sjælland og Region Syddanmark allerede har sikret fodterapeuter direkte henvisningsret til hospitalerne, følger Region Hovedstaden nu trop. Det betyder, at 76.000 mennesker med type 2-diabetes i regionen fremover kan få hurtigere adgang til livsvigtig behandling.

Forslaget, der er stillet af Radikale Venstre, har fået bred politisk opbakning i regionsrådet. Inden det træder i kraft, skal det dog godkendes i Udvalget for Det Nære og Sammenhængende Sundhedsvæsen.

Diabetesforeningen: Jylland må handle nu

Trods opbakning fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der tidligere har undersøgt amputationsskandalen fra 2022, har Region Midtjylland og Region Nordjylland endnu ikke indført direkte henvisningsret.

Claus Richter opfordrer nu de sidste regioner til at handle:

“En amputation koster ifølge Sundhedsstyrelsen op mod en halv million kroner og er dermed ikke kun en tragedie for det enkelte menneske, men tærer samtidig på sundhedsvæsnets knappe ressourcer. Det er på tide at forebygge et regionalt postnummerlotteri og nye amputationssager”.

3F er aktuelle med en ny aftale, der skal sikre 3.000 ekstra om måneden til disse danskere.