Udenlandske virksomheder kan i dag sende tredjelandsborgere til Danmark uden krav om arbejdstilladelse – en praksis, som kan føre til udnyttelse af arbejdskraft. Nu vil Danmark sammen med seks andre EU-lande have strammere regler for at stoppe social dumping.
I en fælles henvendelse til EU-Kommissionen opfordrer Danmark, Holland, Belgien, Tyskland, Luxembourg, Italien og Letland til skærpede regler for udstationering af tredjelandsborgere. Som reglerne er nu, kan et byggefirma fra et EU-land sende ansatte fra tredjelande til Danmark uden krav om, at de skal have haft fast beskæftigelse i det land, de udstationeres fra.
Sådan skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.
Det åbner ifølge de syv lande en ladeport for virksomheder, der vil omgå nationale løn- og arbejdsvilkår. De presser derfor EU-Kommissionen til at fremlægge et direktivforslag, der blandt andet sikrer, at en tredjelandsborger har haft en vis minimumsbeskæftigelse i det land, han eller hun sendes ud fra. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen mener, at der er behov for at tage kampen op:
‘Vi ser igen og igen uacceptable eksempler på social dumping, hvor udenlandsk arbejdskraft bliver udnyttet på det groveste. Det skal vi bekæmpe. Vi skal beskytte dem, der ikke har råd til at takke nej til et arbejde i et fremmed land, selv om arbejdsvilkår og løn ikke er i orden. Og vi skal hjælpe de virksomheder, der spiller efter reglerne, og som har svært ved at konkurrere med dem, der sætter profit over liv og lemmer,’ siger hun.
Hun understreger, at spørgsmålet også handler om national kontrol:
‘Men det handler i høj grad også om det principielle i, at vi som land skal have styr på og kontrol over, hvem der opholder sig i Danmark og på hvilke vilkår’
En rapport fra Europa-Parlamentet fremhæver, at uklare regler for udstationering af tredjelandsborgere kan føre til social dumping og udnyttelse af arbejdskraft. Rapporten understreger behovet for klare EU-regler for at sikre fair konkurrence og beskyttelse af arbejdstageres rettigheder. Det er altså netop den udfordring, ministeren peger på.
Pres på EU-Kommissionen
Henvendelsen til EU-Kommissionen blev personligt afleveret af den hollandske beskæftigelsesminister, Eddy van Hijum, til EU’s ledende næstformand for mennesker, færdigheder og beredskab, Roxana Mînzatu. Det er nu op til Kommissionen at afgøre, om der skal fremsættes et egentligt direktivforslag.
Ifølge en rapport fra Europa-Parlamentets Udvalg for Beskæftigelse og Sociale Anliggender fra 2023 har manglende fælles EU-regler ført til øget social dumping i byggebranchen og transportsektoren, hvor udstationerede tredjelandsborgere ofte arbejder under markant dårligere forhold end deres kollegaer fra EU.