Giftige kemikalier i luften? Danmark vil afsløre hidtil skjulte udledninger

Foto: ft.dk/Marie Hald
Foto: ft.dk/Marie Hald

For første gang kortlægges danske virksomheders udledning af PFAS gennem industrirøg. Målet er at skabe et vidensgrundlag, der kan føre til nye grænseværdier – noget, ingen andre lande endnu har fastsat.

Den seneste tids debat om PFAS-forurening har sat fokus på en ukendt kilde til forurening: udledning gennem industrirøg. Nu har partierne bag PFAS-handlingsplanen besluttet at igangsætte en kortlægning af, hvor omfattende problemet er, og hvilke virksomheder der udleder PFAS til luften. Det skriver Miljø- og Ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse.

Miljøminister Magnus Heunicke understreger vigtigheden af indsatsen:

‘Der har den seneste tid været massiv medieomtale af den danske virksomhed Accoat, der udleder PFAS gennem virksomhedens industrirøg. Derfor har jeg bedt Miljøstyrelsen sikre det nødvendige vidensgrundlag til, at der kan udarbejdes grænseværdier for PFAS i røg. Det er det arbejde, som jeg nu sætter i gang sammen med partierne bag PFAS-handlingsplanen. PFAS er over det hele og potentielt også i luften, og det bliver vi nødt til at have mere viden om, så vi kan regulere de virksomheder, der udleder PFAS i røg. Det skal ikke være utrygt at bo i nærheden af industri i Danmark,’ siger han.

Danmark bliver første land i verden med grænseværdier for PFAS i røg

Ingen lande har endnu fastsat grænseværdier for PFAS i industrirøg, men med den nye undersøgelse kan Danmark blive de første. Kortlægningen foregår i to faser: Først undersøges det, hvilke brancher og virksomheder der potentielt udleder PFAS, samt hvilke forbindelser der kan være til stede i røgen. Dernæst vil konkrete målinger fra fabrikkers skorstene afdække omfanget af udledningen.

Ifølge oplysninger fra Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) fra 2023 er PFAS-forurening netop ikke kun et problem i vand og jord, men kan også findes i luften, hvor det kan sprede sig over store afstande og ende i fødekæden. Organisationen advarer om, at reguleringen af PFAS i atmosfæren stadig er utilstrækkelig, og at der er behov for strammere lovgivning på området.

Undersøgelsen i Danmark forventes afsluttet i 2026 og skal danne grundlag for, at Miljøstyrelsen kan udarbejde nye reguleringer.

PFAS, ofte kaldt “evighedskemikalier”, er en gruppe kemikalier, der har vist sig at være miljø- og sundhedsskadelige. De bruges i alt fra non-stick pander til industriproduktion, hvor de kan ende i både vand, jord – og nu også luften.

For bare en uge siden afgik en anden lastbilchauffør ved døden. Han var involveret i en alvorlig ulykke, som kostede både chauffør og en anden ung mand livet.