Regeringen gør klar: Dieselafgift kan udskydes i fem år

En dieselafgift til fiskeriet skal ifølge udspil neutraliseres fra 2025 til og med 2029, siger ordfører.

Regeringen fremsætter mandag et udspil, der skal fjerne stigningen i dieselprisen for det danske fiskerierhverv.

Det oplyser Bjarne Laustsen, der er fiskeriordfører hos Socialdemokratiet, til Ritzau. Tidligere har han sagt det samme til DR.

– Det har man valgt, fordi det er svært at finde grønne løsninger indenfor fiskeriet, og vi er ramt af, at CO2-afgiften blev indført for Danmark alene.

– Det resulterer i, at udenlandske fiskere sejler udenom Danmark, og danske fiskere sejler til udlandet for at tanke, siger han.

Virkningen af en CO2-afgift skal ifølge udspillet neutraliseres fra 2025 til og med 2029, siger Bjarne Laustsen.

Det er dog kun en del af et samlet fiskeriudspil, som præsenteres mandag.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er fredag kommet med samme udmelding på en fiskerikonference i Ringkøbing, siger ordføreren, der også selv var til stede.

Det samme har Altinget skrevet med henvisning til flere kilder, der var til stede på konferencen fredag eftermiddag.

– Det, der var vigtigt for ministeren og mig, var at få sagt til de fremmødte: “Ro på, vi finder en løsning på det her”, siger Bjarne Laustsen videre.

Afgiften har fået kritik, fordi erhvervet ikke har ment, at der er alternative og grønnere løsninger til rådighed.

Tiltaget blev indført fra årsskiftet og betød, at fiskerne frem mod 2030 ville blive ramt af en afgift på 750 kroner per ton CO2, som de udleder.

I fiskeriet kommer udledningerne hovedsageligt fra dieselbrændstof til fiskefartøjerne.

Frustrationerne over tiltaget fik før jul fem forskellige nordjyske borgmestre til at sende et åbent brev til ministeren, hvor de luftede deres bekymringer.

Fiskeriminister Jacob Jensen sagde på det tidspunkt i en kommentar, at han “lytter til og forstår fiskernes frustration”.

– Jeg er klar over, at erhvervet er udfordret, så det er også vigtigt for mig, at vi i forhandlingerne drøfter løsninger, som kan understøtte fiskeriet på det kortere sigt, lød det.

Hos Danmarks Fiskeriforenings formand, Svend-Erik Andersen, lyder der et lettelsens suk efter dagens konference i Ringkøbing.

– Det har længe stået klart for os, at store dele af dansk fiskeri ville lukke, hvis CO2-afgiften blev indført som planlagt. Vi har kæmpet for at få afgiften udskudt, siger han i en pressemeddelelse.

/ritzau/