Minister med klar melding: “Vi skal gøre op med ‘riv ned og byg nyt’-kulturen”

Ifølge social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen skal færre boliger og bygninger rives ned i fremtiden.

En af de største syndere når det kommer til CO2e-udledning er byggeriet rundt omkring i Danmark.

Det er nemlig under opførelsen af bygningen, at der bliver udledt allermest CO2e.

Da den store udledning, når der bygges nyt, langtfra er god for klimaet, har social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen iværksat en undersøgelse.

Det oplyser Social-, Bolig og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen skal give svar på, hvordan kommunerne nemmere kan afslå nedrivningen af en bygning, så man i stedet kan renovere – det udleder nemlig mindre CO2e.

(Artiklen fortsætter under infoboksen)

Man vil også undersøge, hvordan man kan kompensere for de belastninger klimaet lider, når man så alligevel river en bygningen ned.

‘Vi skal gøre op med ‘riv ned og byg nyt’-kulturen. Derfor er jeg glad for, at vi nu tager fat på arbejdet med at skaffe kommunerne nogle redskaber i klimakampen til at fremme renovering frem for nedrivning. De mest bæredygtige kvadratmeter er dem, der ikke bliver bygget,’ siger Sophie Hæstorp Andersen.

Vil fremme genbrug af byggematerialer

Undersøgelsen om begrænsningen af nedrivninger kommer dog ikke til at stå alene.

Man vil også lave en undersøgelse med fokus på, hvordan man kan fremme genbrugen af byggematerialer gennem et ‘selvstændigt konkurrenceparameter ved offentlige entrepriser’.

‘Vi skal derhen, hvor alle skal forholde sig til klimaet, når de bygger nyt – og det i alle led af processen. Derfor giver det rigtig god mening også at undersøge potentialet i at anvende brugte byggematerialer,’ siger social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen.

Man regner med at have svar på undersøgelserne i midten af 2026.

Region Midtjylland havde egentlig planlagt at ændre i mulighederne for kørselsgodtgørelse til patienter, men nu sker det ikke alligevel.