Stort beløb gives til ældreplejen: ‘Forråelse’

Som led i den nye ældrereform er der afsat 30 millioner kroner til en indsats, der skal styrke medarbejdernes og ledernes trivsel i ældreplejen.

Den nye indsats, som gennemføres af demensrejseholdet, skal hjælpe med at undgå forråelse og omsorgstræthed i arbejdet med demensramte borgere.

I Danmark lever cirka 96.000 personer over 65 år med en demenssygdom, og hvert år diagnosticeres omkring 8.500 nye tilfælde. For medarbejdere og ledere i ældreplejen betyder dette et øget arbejdspres, da arbejdet med personer, der lider af demens, kan være følelsesmæssigt og fysisk udfordrende. Arbejdet stiller store krav, og når det er vanskeligt at forstå borgerens adfærd, kan plejeopgaverne blive mere komplekse.

Det skriver Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Ældreminister Mette Kierkegaard udtaler i den:
“Vi har et kæmpe ansvar for at passe godt på vores mest udsatte ældre, heriblandt borgere, der lever med en demenssygdom. Vi ved, at omsorgstræthed på sigt kan føre til en forrået arbejdskultur, der både har negative konsekvenser for medarbejderne selv og de ældre. Det skal vi for alt i verden undgå”

Ministeren fremhæver, at mange kommuner allerede gør meget for at forebygge forråelse, men at den nye aftale giver dem mulighed for at styrke indsatsen yderligere.

Støtte til medarbejdere og ledere

Den nye indsats har fokus på at styrke trivsel og forebygge forråelse og omsorgstræthed blandt de ansatte i ældreplejen. Fra februar 2025 vil kommuner og private plejeudbydere kunne ansøge om at deltage i et forløb tilbudt af demensrejseholdet, der blev oprettet i 2015. Rejseholdet tilbyder praksisnære læringsforløb for medarbejdere og ledere, som skal styrke deres kompetencer i arbejdet med demensramte borgere.

Maria Durhuus (S) siger om indsatsen:
“Jeg har som sygeplejerske selv arbejdet med ældre med demens. Det kan være en stor opgave. Men med de rette greb kan man også nå rigtig langt. Vi må aldrig opgive mennesker, fordi de er blevet gamle og har fået demens. Derfor er jeg meget glad for, at vi nu styrker demensrejseholdet og sætter ind over for forråelse og omsorgstræthed i ældreplejen. Det skylder vi både de ældre, deres pårørende og medarbejderne.” Maria Durhuus har været en stærk fortaler for initiativet.


Hans Chr. Schmidt (V) udtrykker også støtte til den nye indsats og understreger, hvordan demenssygdommen påvirker både de syge og de pårørende:
“Demens er en forfærdelig sygdom, som påvirker både det menneske, der rammes af sygdommen, men i høj grad også de pårørende. Hvis man lever med en demenssygdom, skal man være tryg i, at de medarbejdere, man har omkring sig, er klædt godt på til opgaven. Ligeså skal medarbejderne føle, at de får den hjælp og støtte, de har behov for i deres arbejde,” siger Schmidt.

Ældreloven og ny indsats

Indsatsen skal hjælpe med at implementere de værdier, der er fastlagt i den nye ældrelov, herunder øget selvbestemmelse for de ældre og større tillid til medarbejderne i ældreplejen. Demensrejseholdet vil fortsat tilbyde forløb, som har fokus på kompetenceudvikling og arbejdet med demens, samtidig med at der også arbejdes på at forebygge brugen af antipsykotisk medicin i plejen.

Muligheder for ansøgning

Kommuner og private leverandører på ældreområdet kan fra februar 2025 ansøge om at deltage i forløbet. Det er håbet, at indsatsen vil styrke arbejdsmiljøet i ældreplejen og bidrage til at reducere forråelse og omsorgstræthed blandt medarbejderne, samtidig med at det forbedrer kvaliteten af plejen for de ældre.

Vinteren har på mange måder været lunefuld i år, og nu er der tegn på, at snevejret er på vej tilbage – DMI har opdateret prognosen.