Morten Messerschmidt, leder af Dansk Folkeparti (DF), har i et interview med både Jyllands-Posten og DR udtrykt, at Danmark bør ændre sin politik over for Ukraine. Nu bruges hans udtalelser som danskernes officielle holdning i Rusland.
Ifølge Messerschmidt bør Ukraine være villig til at afgive territorium for at opnå fred, og han mener, at Danmark skal reducere sin økonomiske støtte til landet. Den holdning bliver nu misbrugt i russiske medier til at fremme Putins synspunkter om krigen.
I de russiske medier fremstår Messerschmidt som en talsperson for Danmark i forhold til konflikten mellem Rusland og Ukraine. Selvom hans udtalelser er langt fra den brede politiske konsensus i Danmark, bliver de præsenteret som officielle danske synspunkter – noget, der forvrænger hans holdning og giver det russiske narrativ større vægt.
Putins narrativ støttes af Messerschmidt
Claus Borg Reinholdt, TV 2’s korrespondent, forklarer til TV 2, at det er forventeligt, at de russiske medier benytter sig af Messerschmidts udtalelser til at fremme deres egen version af virkeligheden.
“Den fortælling, Putin gerne vil have ud, er, at han vil freden, og at det skal være på hans præmisser. De præmisser bliver ganske glimrende udlagt af Morten Messerschmidt,” siger han.
I interviewene med de førnævnte medier har Messerschmidt argumenteret for, at Danmark skal have en mere tilbageholdende politik over for Ukraine. Ifølge DF-lederen er “smertegrænsen” nået, og han mener, at Danmark bør afveje sin støtte. Den udtalelse er blevet kritiseret af flere partier i Folketinget.
Messerschmidt anerkender selv
Messerschmidt selv anerkender, at hans holdninger kan udnyttes af russerne. “Jeg tror først og fremmest, man skal se det som et forsøg fra russisk side på at så splid i dansk politik,” siger han til TV 2. Han understreger dog, at han afskyr det russiske regime og dets handlinger.
Den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, har derimod rost Messerschmidts syn på konflikten og påstået, at han forstår den “reelle situation” i Ukraine.
NATO’s rolle i Messerschmidts vision
Messerschmidt har også fremsat forslag om at sende NATO-tropper til Ukraines grænse for at forhindre videre russisk aggression, samtidig med at NATO skal oprustes. Statsminister Mette Frederiksen (S) har dog gentagne gange understreget, at hun ikke ser nogen vilje fra Rusland til at forhandle om fred. I forbindelse med et møde i Bruxelles i sidste uge sagde hun, at Rusland inden for få år kan være i stand til at angribe et andet europæisk land.
Krigen mellem Rusland og Ukraine, der begyndte i februar 2022, har nu varet i næsten tre år, og der er stadig ingen udsigt til en løsning på konflikten.