Grundigt tjek afslører: Hvert tredje fyrværkeri har alvorlige fejl

Fyrværkeri i Tivoli
Arkivfoto.

Sikkerhedsstyrelsen afslører alvorlige fejl i fyrværkeri. En tredjedel af de testede produkter trækkes derfor tilbage på grund af sikkerhedsproblemer.

Hvert tredje stykke fyrværkeri, som Sikkerhedsstyrelsen har tjekket forud for nytåret, er fejlbehæftet.

Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

– Det er alt for mange fejl, som vi finder i vores kontroller, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Nicoline Zederkof Jensen.

Ud af 76 testede produkter har 24 af dem haft så alvorlige fejl, at styrelsen har givet påbud om tilbagetrækning.

Fejlene er blandt andet, at fyrværkeriet knalder for højt, raketter flyver for lavt, eller batterier der brænder for længe.

De testede produkter er dels fyrværkeri, der stod til at skulle sælges fra 15. december, dels lagervarer fra 2023, som styrelsen har fået anmeldelser på.

– Det understreger endnu en gang, hvor vigtigt det er, at der bliver udført kontrol, og at forbrugerne bliver ved med at anmelde fyrværkeri med fejl, siger Nikoline Zederkof Jensen.

Det er ifølge kontorchefen umuligt at kontrollere hvert eneste stykke fyrværkeri på markedet.

Kontrollen af fyrværkeriet sker derfor efter en såkaldt risikobaseret overvågning.

Produkterne er udvalgt på baggrund af erfaringer, indsigt i skadestatistikker og anmeldelser fra forbrugere.

– Vi bruger vores viden og erfaring til at kontrollere, der hvor risikoen er størst, men det er fabrikantens og importørens ansvar at det fyrværkeri, der kommer på markedet, overholder kravene om sikkerhed, for der kommer nye produkter hvert år, siger Nicoline Zederkof Jensen.

Fra søndag 15. december kan man købe fyrværkeri til nytårsaften, men det er kun tilladt at fyre det af fra 31. december til 1. januar.

Sidste nytårsaften kom 192 personer til skade i forbindelse med fyrværkeri nytårsaften.

34 af de 192 personer fik alvorlige fyrværkeriskader, fremgår det af en opgørelse fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital (OUH).

Inden længe kan man se op mod 150 stjerneskud i timen på nattehimlen. Jorden er nemlig på vej i meteorsværmen Geminiderne.