DMI giver nu et bud på den procentmæssige chance der er for, at vi i år får hvid jul. Det sker på baggrund af langtidsprognoser
Får vi en hvid jul i år?
Det spørgsmål er formentlig begyndt at plante sig i flere og flere danskere, som vi med hastige skridt nærmere os den 24. december.
Selv om vi netop er trådt ind i julemåneden, forsøger DMI nu at komme med et forsigtigt bud på, om det danske landsskab juleaften vil være klædt i hvidt.
‘De atlantiske lavtryk ser fortsat ud til at tage nordlige baner, mest op over Island og Nordkalotten eller Ishavet,’ skriver DMIs langtidsmeteorolog, Erik Hansen.
Meteorologen fortæller, at der er i alt syv procents chance får, at Danmark for landsdækkende hvid jul.
‘Det vil give en juleuge med overordnet vestlig eller nordvestlig luftstrømning med mest skyet vejr og i perioder lidt regn eller måske vinterlig nedbør,’ skriver han og fortsætter:
‘Om julen bliver hvid eller våd står dog endnu i det uvisse. Statistikken siger syv procent chance for landsdækkende hvid jul, og prognoserne adderer ikke meget til den statistik. Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 1 og 7 graders varme, og om natten oftest ned mellem 3 graders frost og 5 graders varme.’
I Danmark defineres en hvid jul officielt af Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) som en jul, hvor mindst 90 % af landet er dækket af et sammenhængende snedække på mindst 0,5 centimeter den 24. december.
Det betyder, at sneen skal ligge stabilt over hele landet om eftermiddagen juleaftensdag.
Hvide jule er relativt sjældne i Danmark, og siden år 1900 har der kun været få officielle hvide jule, senest i 2010.
Ellers har der været hvid jul siden i 1900 i år 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995 og 2009.