Konsekvenserne for stalking og chikane går oftest hårdest udover ofrene i sagerne. Det er for nemt, at bryde et opholdsforbud, som kan have store konsekvenser for ofrene og deres familier.
Personer, som har været udsat for partnervold og stalking, oplever typisk et stort tab af tryghed og kontrol i hverdagen.
Derfor sender Justitsministeriet i dag et nyt lovforslag i høring, som skal muliggøre en forsøgsordning med en såkaldt omvendt fodlænke.
Det forventes, at forsøgsordningen træder i kraft den 1. juli 2025.
Forfølgelse og chikane i form af stalking udgør alvorlige indgreb i både ofrenes og deres familiers liv og hverdag. Stalking kan også gå forud for partnervold.
‘Der er ingen tvivl om, at partnervold og stalking er alvorlige forbrydelser, som rummer en aldeles grænseoverskridende og helt uacceptabel adfærd. Ingen skal leve i frygt derhjemme, og hvor man ellers færdes‘, siger Peter Hummelgaard i pressemeddelesen.
Lovforslaget skal være en forsøgsordning med elektronisk kontrol som yderligere supplement til et opholdsforbud, altså det de kalder den omvendte fodlænke.
Forsøgsordningen har til formål at sikre, at opholdsforbud overholdes i et større omfang, end hvad vi ser i dag.
Et opholdsforbud kan på samme måde som et tilhold udvides til at omfatte andre medlemmer af din husstand, hvis det er nødvendigt for at stoppe forfølgelsen eller chikanen. Et opholdsforbud kan kombineres med et tilhold og/eller en bortvisning.
Ideen er altså, at politiet kan påbyde en person at bære en GPS-fodlænke som et supplement til opholdsforbuddet, hvis dette vurderes nødvendigt for at sikre, at de overholder deres opholdsforbud.
Fodlænken vil registrere personens færden og vil udløse en alarm, hvis personen befinder sig inden for en nærmere fastsat geografisk zone, f.eks. i nærheden af ofrets hjem eller arbejdsplads.
Forsøgsordningen bygger bl.a. på en ordning fra Norge, hvor man har gode erfaringer med elektronisk kontrol. Den elektroniske kontrol har vist sig at have en afskrækkende effekt på potentielle voldsudøvere og har vist sig som et godt beskyttelsestiltag for ofrene, deres livskvalitet og frihed.
‘Det er ikke rimeligt, at det er ofret, der skal leve i utryghed i sit nærområde og få sin frihed begrænset. Det er ikke ofret, der skal tage forholdsregler ved at undgå at færdes bestemte steder eller skifte til hemmelig adresse’.
Der vil stilles i alt 15 GPS-fodlænker til rådighed. Ordningen vil udrulles i tre udvalgte politikredse og vil blive evalueret efter tre år.
Lovforslaget forventes fremsat i januar 2025, mens forsøgsordningen forventes at træde i kraft den 1. juli 2025.
Bliv klogere på Lars Løkkes nye ide om, at bruge danskernes pensionspenge til at investere i ulande.