Selv om Landbrug & Fødevarer kaldte mandagens politiske aftale om en grøn trepart for “samlet set en sejr”, er det ikke alle landmænd, der er tilfredse.
I den mindre interesseorganisation Bæredygtigt Landbrug er formand Peter Kiær “bekymret på mit erhvervs og miljøets vegne, efter jeg har set aftaleteksten”. Det siger han i en pressemeddelelse fra organisationen.
Det er særligt spørgsmål vedrørende kvælstofreduktion og fuld erstatning, hvor Peter Kiær ser problemer i aftalen.
Efter at en række organisationer – heriblandt Landbrug & Fødevarer – og regeringen indgik deres egen trepartsaftale i juni, har der været meget fokus på landbrugets udledning af kvælstof, der har ført til fiskedød og andet i de danske fjorde og vandmiljøer.
Den endelige politiske aftale endte mandag med, at landmændene kommer til at skulle udlede 13.780 ton mindre kvælstof om året.
Det er ifølge Peter Kiær en “helt unødvendig overimplementering”. Det vil samtidig ske “på bekostning af fødevareproduktionen”.
– Selvfølgelig er vi også interesseret i at løse problemerne med iltsvind, men vi mener, at man bør kigge de rigtige steder.
– Det er at stikke blår i øjnene på danskerne, hvis man lover dem, at reduktionen på kvælstofudledningerne alene vil afhjælpe problemerne i fjordene, siger formanden i pressemeddelelsen.
Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvad “de rigtige steder” i stedet er.
Bæredygtigt Landbrug blev stiftet i 2010 og repræsenterer “konventionelle og økologiske landmænd”.
Organisationen havde 3000 medlemmer i 2021 ifølge mediet Effektivt Landbrug. Til sammenligning har Landbrug & Fødevarer 22.000 medlemmer.
Da debatten om, hvordan en CO2-afgift på landbruget skulle se ud, var på sit højeste i starten af året, var Bæredygtigt Landbrug i vælten efter flere udtalelser fra medlemmer på en generalforsamling.
Blandt andet måtte professor Michael Svarer finde sig i personangreb, da han holdt oplæg om forslag til CO2-afgiften for organisationens medlemmer.
Bæredygtigt Landbrug er imod en CO2-afgift på landbruget, som også bliver indført som en del af den grønne trepart.