Bekymrede boligejere vil bygge egne kystværn

Efter stormfloden i 2023 ønsker flere boligejere langs kysterne at opføre diger, der kan holde havvandet væk.

Flere private ansøger landets kystkommuner om at bygge diger, højvandsmure og andre værn mod havvandet.

Det beretter DR.

En rundspørge blandt kystkommunerne viser en stigning i ansøgninger, der især er opstået efter stormfloden i oktober 2023.

På et år i perioden efter stormfloden har 51 af Danmarks 76 kystkommuner modtaget 139 ansøgninger.

De to forgangne år modtog de samme kommuner henholdsvis 32 og 30 ansøgninger.

Haderslev Kommune har alene modtaget 13 ansøgninger efter stormfloden. En af dem er kommet fra 72 sommerhusejere ved Sandersvig Strand. De har puljet 900.000 kroner sammen for at beskytte deres boliger.

Formanden for foreningen af de 72 sommerhuse, Vincent Jordy, fortæller, at stormfloden og frygten for flere i fremtiden, fik foreningen til at handle.

– Vi indså med det samme, at vi måtte tage affære, hvis vi ville være forberedt til næste gang, siger Vincent Jordy til DR.

Formanden fortæller, at flere sommerhuse blev ødelagt under stormfloden, og buske og træer blev skyllet væk.

For at sikre sommerhusene næste gang, at vandet står højt, søgte foreningen om lov til at opgøre et dige og hæve en vej. Ansøgningen blev godkendt i august af kommunen.

Regningen på 900.000 kroner er delt op mellem sommerhusejerne, så de enkelte skal betale mellem 8000 og 16.000 kroner, afhængigt af hvor udsat ejendommen er.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) fremlagde torsdag en rapport, der viste, at det vil koste 406 milliarder at klimasikre Danmark de næste 100 år.

Beregningen for at sikre Danmark mod oversvømmelser forårsaget af skybrud og stormfloder er ifølge DTU et konservativt bud.

DMI har netop meldt ud, hvordan weekendvejret ser ud. Det er vidst tid til at finde vinterjakken frem.

Arkivfoto.