Skatteministeriets kontrol dumper

Statsrevisorerne finder Skatteministeriets kontrol med punktafgifter utilfredsstillende, meddeler Statsrevisorerne mandag.

Statsrevisorerne udtrykker kritik af, at der er begrænset eller ingen kontrol inden for en fjerdedel af alle punktafgifter. Det er en afgift, der bliver pålagt visse varer eller ydelser, for eksempel alkohol, tobak og energi.

– Samlet set konstaterer vi, at Skatteministeriets kontrol med punktafgifter ikke er tilfredsstillende.

– Men vi kan samtidig konstatere, at de siden 2021 har styrket indsatsen. De er i gang på en række områder, men vi kan konstatere, at der er potentiale for forbedringer på udvalgte områder, siger Serdal Benli (SF), formand for Statsrevisorerne.

Foto: Folketinget.dk – Fotograf: Marie Hald. Statsrevisor Seral Benli fra Socialistisk Folkeparti.

Kritikken kommer på baggrund af en rapport fra Rigsrevisionen.

I 2023 havde staten nettoindtægter på 56,3 milliarder kroner fra punktafgifter, og cirka 16.000 virksomheder er pligtige til at betale punktafgifter.

– Vi kan også konstatere, at over 2800 virksomheder, hvilket svarer til en sjettedel af alle punktafgiftspligtige virksomheder, aldrig har været udtaget til kontrol, siger Serdal Benli.

Statsrevisorerne konstaterer, at det er positivt, at Skattestyrelsen siden 2021 har forøget sine kontroller med “et særligt fokus på økonomisk store afgiftsområder og på virksomheder, der angiver store afgiftsbeløb”.

– Statsrevisorerne finder det dog utilfredsstillende, at kontrollen i perioden 2019-2023 har været begrænset eller helt fraværende for 21 ud af 80 punktafgifter, lyder det i beretningen.

Statsrevisorerne skriver endvidere, at Skattestyrelsens seneste undersøgelse, som blev lavet i 2020, viste, at virksomhederne dengang ikke var gode til at efterleve reglerne på området.

Dengang var der fejl i 44 procent af virksomhedernes angivelser.

De seks medlemmer af Statsrevisorerne er politisk udpegede, men de er ikke nødvendigvis medlemmer af Folketinget. De har til opgave at kontrollere statens udgifter.

Det gør Statsrevisorerne i samarbejde med Rigsrevisionen, der ikke er politikere, men embedsmænd.

Regeringen har iværksat et opmærksomt tiltag, hvor en hel by skal narkotestes.