I københavn har man i flere år kæmpet med mangel på almene boliger, som er til at betale for almindelige danskere. Man har i øjeblikket projekter undervejs, hvor mere end 5.000 almene boliger skulle være undervejs. På trods af projekterne er det kun et fåtal af byggerierne, som bliver med en husleje der er til at betale.
De stigende problemer med mangel på almene boliger har fået Økonomiudvalget i Københavns kommune til, helt ekstraordinært, at godkende grundkøbslån til Foreningen Socialt Boligbyggeri (FSB).
Byggeriet, som finder sted i Carslberg Byen, har cirka 93 familieboliger og omkring 115 ungdomsboliger.
Den ekstraordinære godkendelse kan gives, fordi lokalplanen for Carslberg Byen ikke har nogle krav vedrørende almene boliger.
Ydermere er det sjældent, at der anmodes om grundkøbslån, som har til formål at at gøre det muligt for almene boligorganisationer at investere i byggegrunde til markedspris.
‘København skal være en by, man kan bo i hele livet. Og København skal være for alle, uanset alder, familieforhold og størrelsen på pengepungen. Men som alle ved er boligmarkedet under hårdt pres. Nu går vi ekstraordinært ind og skubber på for at sikre almene boliger i den del af byen med færrest. Det er jeg stolt af. For der er på alle måder brug for, at vi går offensivt til værks for at sikre flere betalelige boliger i byen,’ siger overborgmester Lars Weiss.
Fra Københavns Kommune har man valgt, at yde et lån på 8,4 millioner kroner til FSB.
Det gør man blandt andet fordi, at der er store udfordringer med almene boligbyggerier.
Dyre materialer og inflation har udfordret økonomien i diverse byggeprojekter, samtidig med at kommunerne har svært ved, at sikre den faktiske opførsel af almene boliger.
Kommunerne har nemlig ingen mulighed for at stille krav om, at de private boliger og almene boliger opføres i samme takt. Og det betaler de almene boliger prisen for; bygherrer kan vælge at bygge ejer- og lejeboliger med den bedste indtjening.
Derfor har Københavns Kommune ad flere omgange overfor regeringen advokeret for, dels at kommunerne får mulighed for at sætte krav om, at de almene boliger skal bygges i samme takt som private boliger, og at hæve maksimumbeløbet, så flere byggerier kan blive realiseret i en tid med inflation og høje byggematerialer.
‘Det er vigtigt, at vi ser på hele paletten af løsninger for at få bygget boliger, som helt almindelige københavnere har råd til at bo i. Det vil jo være en katastrofe, hvis København udvikler sig til at blive en rigmandsghetto for de få. København skal være en mangfoldig by og en by for de mange,” siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod, i en pressemeddelelse fra Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.