Temu med vildt indtog i Danmark: Nu må butikker fyre medarbejdere

Tøj fra Temu
Illustrationsfoto.

Den kinesiske onlineplatform Temu er ved at ændre spillereglerne på det danske marked, og konsekvenserne er allerede tydelige for flere lokale virksomheder. I takt med at flere danskere vælger at handle på Temu, melder butikkerne om en stigende konkurrence, der presser dem økonomisk.

Virksomheder som festforretningen Temashop og hobbykæden Panduro melder begge om betydelige omsætningstab ifølge TV2. Panduros administrerende direktør, Philip Mossinger, udtaler til mediet:

“Vi er definitivt mærket af Temus fremvækst både online og i vores fysiske butikker. Konkurrencen er skærpet, og vi kan se, at det påvirker vores salgstal”

Det er især Temus lave priser, der giver danske butikker udfordringer.

Temashop, der sælger kostumer og festpynt, har set en nedgang i omsætningen på omkring 18 procent det seneste år. Daniel Diness Andersen, direktøren for Temashop, forklarer til mediet:

“Vi kan virkelig mærke priskonkurrencen fra Temu, og vi mærker det også på annonceringsbudgetterne. Det har slået hårdt og kostet os millioner”

Fyringer og besparelser på grund af Temu

For at tilpasse sig den nye virkelighed har Temashop været nødt til at reducere medarbejderstaben fra 100 til 80.

“Når det bliver mere smalt, må vi tilpasse vores organisation,” siger Diness Andersen og tilføjer, at fyringerne er et resultat af den hårde konkurrence.

Kunderne efterspørger ofte prismatching, når de finder billigere alternativer til festartikler hos Temu. Men Diness Andersen understreger, at de billigere varer ikke altid er af samme kvalitet:

“Selvom vi har produkter, der ligner dem på Temu, er det ikke sikkert, at det er de samme varer. Der kan være stor forskel på indholdet, selvom produkterne produceres i samme område.”

Udfordringer med lige vilkår som Temu

Philip Mossinger fra Panduro mener, at konkurrencen fra Temu er unfair. “Vi hilser konkurrence velkommen, men det er afgørende, at det sker på lige vilkår,” siger han. Danske virksomheder er underlagt strenge krav til sikkerhed og bæredygtighed, som Temu muligvis ikke overholder i samme grad.

Europæiske importører skal sikre, at deres varer opfylder specifikke standarder for sikkerhed. Temu, som er baseret i Kina, er ikke underlagt de samme krav, hvilket kan skabe en skævvridning af konkurrencen.

Forbrugersikkerhed

Temu har dog forpligtet sig til at sikre, at deres forhandlere overholder gældende love og regler. Selskabet har udtalt til TV2, at de prioriterer forbrugersikkerhed gennem strenge kvalitetstjek og løbende overvågning. De hævder, at de handler hurtigt på eventuelle problemer og vil fjerne eller tilbagekalde produkter, hvis der opstår mistanke om lovovertrædelser.

EU-Kommissionen har også udpeget Temu som “en meget stor onlineplatform,” hvilket indebærer, at de skal forbedre forbrugerbeskyttelsen og sikre større gennemsigtighed.

En tidligere landsholdsspiller er blevet mistænkt for at have begået overgreb mod barn.