Vejdirektoratet med ny trafikregel: Får verdens opmærksomhed

Vejdirektoratet med ny regel
Arkivfoto.

I takt med at trafikulykker fortsat skaber overskrifter, har Vejdirektoratet introduceret en ny tommelfingerregel, der nu også fanger international opmærksomhed.

Vejdirektoratet har lanceret en kampagne, der opfordrer bilister til at følge en simpel tommelfingerregel for at vurdere afstand til det forankørende køretøj.

Men hvad er det egentlig, der gør denne danske tilgang så bemærkelsesværdig?

En overraskende metode

Kampagnen fra Vejdirektoratet opfordrer bilister til at strække armen frem og holde tommelfingeren opad. Hvis bilisten kan dække det forankørende køretøj med sin tommelfinger, er afstanden sandsynligvis tilstrækkelig.

Det lyder enkelt, men mange i udlandet, især i Tyskland, stiller spørgsmålstegn ved reglens effektivitet.

Tyske medier som Bild beskriver metoden som mindre end perfekt, hvilket skaber debat om, hvorvidt en så simpel metode kan have reel indflydelse på trafiksikkerheden.

En alvorlig situation som Vejdirektoratet imødekommer

Ifølge Transportminister Thomas Danielsen (V) er behovet for at opretholde større afstand kritisk.

Statistisk set er næsten 44 procent af alle motorvejsulykker mellem 2018 og 2022 resultatet af såkaldte harmonikasammenstød, skriver Boosted.

Disse ulykker, hvor biler rammer hinanden i en kædereaktion, kan ofte undgås med mere plads mellem bilerne. Ved at skabe mere afstand kan bilisterne reagere hurtigere og undgå farlige situationer.

Udfordringer med traditionelle metoder

I Tyskland anbefaler bilorganisationen ADAC to alternative tommelfingerregler til den fra Vejdirektoratet: “halvt speedometer-regel” og “to-sekunders reglen”, skriver Bild.

Sidstnævnte, som også er kendt i Danmark, går ud på at tælle to sekunder mellem sin egen bil og den foran.

Men i den hektiske trafik er det ikke altid let at holde styr på tid og afstand, hvilket gør den danske metode til et potentielt mere praktisk alternativ.

En global diskussion

Selvom tommelfingerreglen fra Vejdirektoratet nok næppe løser alle problemer, er den et skridt mod øget bevidsthed om trafikafstand.

Og her ligger nøglen måske til, hvorfor den vækker så stor interesse internationalt. I en tid hvor mange lande kæmper med stigende trafikulykker, kan en simpel, visuel metode som denne have en bredere appel og kunne tilpasses i forskellige lande og kulturer.

En 15-årig og en 16-årig dreng er blevet anholdt og sigtet for brandstiftelse efter en storbrand på en skole.