Dansk instruktør får succes i udlandet: ‘Man bliver ikke rig af det’

Illustrationsfoto.

Selvom der er lavet en amerikansk remake af hans film, bliver den danske instruktør ikke ligefrem rig på succesen.

Gyserfilmen Speak No Evil havde premiere i de danske biografer i foråret 2022, og nu er den tilbage igen – denne gang i en amerikansk udgave.

I sin tid blev den beskrevet som den mest ubehagelige danske film. Danske anmeldere frarådede endda folk at se den.

Den store omtale har dog ikke haft den store indvirkning på instruktør Christian Tafdrups pengepung.

‘Jeg har fundet ud af, hvor meget sådan en film skal sælge, før jeg ser noget som helst. Det er meget store tal, og der er mange, der skal betales tilbage, og det, der så er tilbage, får jeg en lille bitte procent del af. At man bliver rig af, at ens film bliver lavet i et remake, det troede jeg, men sådan tror jeg ikke, at det ender med. Desværre,’ fortæller instruktøren Christian Tafdrup til Ekstra Bladet.

Instruktør bor i lille lejlighed i Valby

Ifølge Christian Tafdrup har han dermed ikke oplevet den store økonomiske gevinst – selv efter at en amerikansk remake med skuespillerne James McAvoy og Mackenzie Davis er blevet lavet.

‘Der var et engangsbeløb, da de købte det (rettighederne til filmen, red.), og så er der nogle procenter af salg til evig tid. Så der kan godt gå tid, før jeg ser det ( pengene, red.). Det vil lune rigtig godt på min pengepung i øjeblikket, hvis den solgte godt. Jeg følger tallene og håber, det må jeg sgu sige. De må sgu gerne tage min film, så jeg kan finansiere den næste,’ fortsætter Christian Tarfdrup til mediet.

Da Ekstra Bladet spørger, hvor længe et sådant engangsbeløb rækker, lyder svaret fra den danske instruktør ydermere.

‘Ej, det vil jeg sgu ikke sige. Det er ikke noget, man bliver millionær af, så skal man eje noget mere af filmen. Jeg har fundet ud af, at selvom der er mange store budgetter, er der utrolig mange udgifter. Man er lavere i fødekæden, selvom det er ens originale værk. Spørg mig om tre år, om jeg har fået et hus i Holte, eller jeg stadig bor i min lille lejlighed i Valby. Jeg kan ikke forudse, hvad der kommer til at ske,’ afslutter den danske instruktør.

Den amerikanske udgave af Speak No Evil havde premiere i biograferne den 12. september i år.

Sofie Linde og Joakim Ingversen danner par privat og hjælper nu seniorer med at finde kærligheden i det nye datingprogram på DR.