Svenske teenagere tiltalt: Planlagde lejemord i Danmark

En 16-årig dreng er blevet tiltalt i Sverige for forberedelse til mord og tilskyndelse til mord. En anden 16-årig dreng er blevet tiltalt for medvirken til forberedelse af mord, og anklageren har desuden rejst bevisførelse mod en 14-årig pige for medvirken til samme forbrydelse samt for hendes egen forberedelse til mord.

Den hovedtiltalte, en 16-årig, blev anholdt den 8. juli i år på Stockholms Centralstation, da han var ved at tage toget til Malmö.

Det skriver den svenske anklagemyndighed i en pressemeddelelse.

‘Efterforskningen viser, at den 16-årige fik instruktioner gennem appen Signal om at skyde en for os ukendt person i Danmark. Jeg mener, at han skulle tage toget til Malmö for derfra at rejse videre til København for at udføre mordopgaven. For opgaven ville han få 150.000 svenske kroner,’ siger anklager Helena Westöö, som er ansvarlig for efterforskningen, i pressemeddelelsen.

Den 16-årige er også tiltalt for tilskyndelse til mord, da han har forsøgt at få andre personer til også at tage til Danmark for at udføre skuddrab mod betaling. Han har været varetægtsfængslet siden sin anholdelse i juli.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Illustrationsfoto.

Den anden 16-årige blev anholdt samme dag som hovedpersonen. Efterforskningen viser, at han blandt andet købte togbilletten til den hovedtiltalte.

Anklageren har også rejst bevisførelse mod en 14-årig pige.

‘Hun har sendt penge til den hovedtiltalte 16-årige og havde planer om selv at rejse til Malmö sammen med ham, ifølge tiltalen. Hensigten var derefter at rejse videre til København, hvor mordet skulle udføres. Hendes rejse den 8. juli blev ikke til noget, så hun rejste i stedet to dage senere, hvor hun blev anholdt i Malmö, så hun ikke kunne rejse videre til Danmark,’ siger anklager Helena Westöö i pressemeddelelsen.

Anklageren har ikke mulighed for at være tilgængelig for pressen.

Hvad er bevisførelse?

En person under 15 år kan ikke straffes for en forbrydelse. I visse tilfælde kan politiet eller anklagemyndigheden dog gennemføre en efterforskning for at klarlægge, hvad der er sket, og give socialforvaltningen grundlag for at iværksætte støtte- eller behandlingsforanstaltninger.

Ved særligt alvorlige forbrydelser kan anklageren bede domstolen om at afgøre skyldsspørgsmålet gennem såkaldt bevisførelse.

Dette sker kun, når anklageren vurderer, at der er bevis for, at personen har begået forbrydelsen. Domstolen vil da afgøre, om den unge person har begået forbrydelsen, men der vil ikke blive idømt nogen straf.

Har du lyst til at vinde et gavekort til en valgfri restaurant på hele 1.000 kroner? Så skal du blot tilmelde dig Presse-fotos.dks spritnye nyhedsbrev ved at klikke her