Der har været tavshed fra Moderaterne, efter at politisk leder Lars Løkke Rasmussen mandag aften efter et hasteindkaldt krisemøde på over ni timer udtalte, at partiet får tilknyttet en uvildig erhvervspsykolog og får oprettet en whistleblowerordning, så fremtidige sager om dårligt arbejdsmiljø kan undgås.
Men nu stempler politisk ordfører Monika Rubin (M) ind i debatten efter flere dages tavshed.
Hun bakker op om den plan, der er blevet fremlagt mandag aften.
– Det er vigtigt, at vi som parti tager det alvorligt, når der er medarbejdere, der ikke trives. Jeg bakker derfor fuldt op om den plan, der i går er blevet lagt i samarbejde med medarbejderne i vores sekretariat: at tilknytte en uvildig erhvervspsykolog, række ud til Arbejdstilsynet for råd og vejledning og oprette en whistleblowerordning, siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.
Også folketingsmedlem Charlotte Bagge Hansen (M) bakker op om tilknytningen af en erhvervspsykolog. Det siger hun tirsdag i forbindelse med et gruppemøde. Hun kalder det “et godt første step”, og hun roser, at der nu bliver “sluttet en ring om vores medarbejdere”.
Sagen så dagens lys fredag aften, da B.T. bragte historien om, at både nuværende og tidligere medarbejdere i partiet har sendt en klage til Arbejdstilsynet om dårligt arbejdsmiljø i partiets sekretariat med både mobning og sexisme.
De to folketingsmedlemmer Jeppe Søe og Karin Liltorp krævede inden mandagens møde, at der skulle igangsættes en undersøgelse for at komme til bunds i sagen.
Ritzau forsøger at få en kommentar fra både Jeppe Søe og Karin Liltorp for at høre dem til, om de er tilfredse med udfaldet af mandagens møde.
Ifølge Løkke har Moderaterne en medarbejderstab på 70 personer. Heriblandt er partisekretær Kirsten Munch Andersen og kommunikationschef Ulla Østergaard. De er ifølge B.T. begge omtalt i indberetningen til Arbejdstilsynet.
Det samme er den nyudnævnte digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen (M). Tidligere har hun været politisk chef i partiet og senest særlig rådgiver for Løkke.
I indberetningen fremgår der eksempler på sexistiske bemærkninger som “jeg mangler bare at bolle dig og X (en anden person i partiet, red.)”, og “man kan ikke tage hende seriøst i den nederdel”.
Det er ikke beskrevet, hvem der har udtalt sig på den måde og til hvem. Klagen er skrevet af fem nuværende medarbejdere og enkelte tidligere.
Løkke sagde mandag, at han fik kendskab til det fulde omfang af sagerne fredag. Inden da havde han haft kendskab til, at alt måske ikke var, som det burde være.
Ifølge Løkke hænger problemerne med arbejdsmiljøet blandt andet sammen med, at Moderaterne fortsat er ret nyt parti, som først så dagens lys i 2022.