Mens coronavirussen rasede, og udbredelsen af hjemmearbejde var på sit højeste, faldt en hjemmearbejdende kvinde over en kasse, da hun skulle hente kaffe. Om hun skal tilkendes en erstatning, skal nu afgøres af Højesteret.
Procesbevillingsnævnet har givet grønt lys for, at Ankestyrelsen kan indbringe spørgsmålet for landets øverste dommere. Styrelsen tabte i sommer sagen ved Østre Landsret.
Sagen drejer sig om en ulykke, der udspillede sig i hjemmet hos en kvinde i december 2020. Her passede kvinden, som er medlem af fagforeningen HK sit arbejde.
På et tidspunkt rejste kvinden sig for at hente en kop kaffe. Men på vej tilbage til sin computer, faldt hun over en kasse, som hun selv havde stillet. Kassen havde ikke noget med hendes arbejde at gøre.
Ved faldet pådrog kvinden sig en række fysiske skader, herunder en brækket skulder, og da ulykken var sket i forbindelse med arbejdet, anmeldte hendes arbejdsgiver det som en arbejdsskade.
Det blev imidlertid afvist af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, og da kvinden klagede til Ankestyrelsen var svaret det samme: Skaden kunne ikke anerkendes som en arbejdsskade.
Samme konklusion nåede man frem til i byretten, men fagforeningen HK ankede på vegne af kvinden dommen til Østre Landsret. Og her nåede man frem til en anden afgørelse.
Landsretten lagde vægt på, at der ikke var nogle instruktioner fra arbejdsgiver vedrørende indretningen af hjemmearbejdspladsen, som forbød, at kassen stod, hvor den stod.
Kassen havde stået på samme sted i et års tid, uden at nogen var faldet over den, og der var ifølge landsretten ikke grundlag for at mene, at kassen stod på en sådan måde, at det var kvindens egen skyld, at hun faldt.
Og fordi faldet skete i arbejdstiden, og fordi indretningen af hjemmearbejdspladsen er arbejdsgivers ansvar, så skal faldet også anerkendes som en arbejdsulykke, lyder landsretsdommen.
Det ligger endnu ikke fast, hvornår spørgsmålet skal behandles i Højesteret.