Partier vil have jysk kvindefængsel

I Danmark har vi behov for fængselspladser. Derfor vil flere partier nu have sat et nyt kvindefængsel til verden. Der er 83 kvindelige indsatte som ikke har fået plads i kvindefængslet ved Jyderup.

Danmark har behov for et nyt kvindefængsel. Og det skal gerne placeres i Jylland.

Det mener SF og De Konservative, der begge er med i flerårsaftalen bag Kriminalforsorgen.

Udmeldingen kommer på baggrund af et folketingssvar i september fra justitsminister Peter Hummelgaard (S) til SF-retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt.

Heri oplyser Kriminalforsorgen, at der i midten af august – på trods af at Danmark har et fængsel i Jyderup kun til kvinder – sad 83 kvindelige indsatte andre steder i landet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Illustrationsfoto

Af dem er 30 på venteliste til en af de i alt 143 pladser i Jyderup-fængslet i Vestsjælland, mens der sad 13 kvinder i Jyderups arrestafdeling og afventede en afsoningsplads i samme fængsel.

‘Vi valgte jo at lave et kvindefængsel for at beskytte kvinderne, fordi vi kunne se, at de var udsat for seksuelle overgreb, vold og trusler, når de sad med mandlige indsatte’, siger Mai Mercado, der er retsordfører for De Konservative.

‘Når vi nu kan se, at der er så mange kvindelige indsatte, som afsoner andre steder, er vi ikke kommet i mål med den opgave, vi pålagde os selv’.

Et nyt kvindefængsel kan desuden løse en anden udfordring, mener Karina Lorentzen Dehnhardt. Hvis det placeres i Jylland.

‘Jeg synes måske, at tiden er kommet til, at vi diskuterer, om vi skal have en afdeling mere af kvindefængslet’.

‘Der kunne man passende etablere noget i Jylland, så de kvindelige afsonere, der kommer derfra, rent faktisk kommer tættere på deres pårørende, fordi vi bare ved, at det har en stor betydning for at leve et liv uden kriminalitet bagefter’.

Samme problemstilling påpeger Mai Mercado, der også forestiller sig en “jysk pendant” til Jyderup-fængslet.

‘Det er problematisk, at vi ikke også har et jysk kvindefængsel, så det ikke er den lange afstand, der skal være udslagsgivende for, at man ikke får besøg af sin familie i fængslet’, siger hun.

Mai Mercado nævner det kommende lukkede fængsel i Viborg med plads til 400 indsatte som en mulighed for at etablere en ny kvindeafdeling.

De 143 pladser i Jyderup-fængslet, der blev indviet i 2021, er fordelt på 58 arrestpladser, 45 åbne pladser og 40 lukkede pladser.

At det ikke er alle 83 kvinder, der afsoner uden for Jyderup, som er på venteliste til en plads i Jyderup, kan skyldes flere forhold, fremgår det af folketingssvaret.

Det kan skyldes, at “sagsbehandlingen er på et så tidligt stadig, at der endnu ikke er truffet afgørelse om placering af pågældende”.

‘Derudover kan kvinder efter en konkret vurdering være placeret uden for Jyderup Fængsel i andre af Kriminalforsorgens institutioner’, skriver Kriminalforsorgen.