Forskere undersøger boplads under vandet: Det danske Atlantis?

En undersøisk stenalderboplads har potentiale til at afsløre en helt ny side af Danmarks forhistorie.

Men den viden, som en undersøisk stenalderboplads ved Tudse Hage på Vestsjælland gemmer på, kan lige så godt forsvinde i havet.

Bopladsen har ligget trygt under sand og dynd i 7000 år, men er nu alvorligt truet af erosion, som risikerer at skylle alle sporene væk.

I disse dage undersøger forskere bopladsen. Det oplyser Vikingeskibsmuseet, der står bag sammen med Nationalmuseet, i en pressemeddelelse.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Illustrationsfoto.

Ifølge museumsinspektør Morten Johansen er det ikke længere en teoretisk risiko, at bopladsen forsvinder: Den er under hurtig nedbrydning.

– Hver gang storme rammer området, løsnes endnu mere af det skjulte lag, og med det følger vores mulighed for at lære om fortidens teknologi, jagtmetoder og dagligliv, siger han i meddelelsen.

På bopladsen, der ligger 50 meter fra kysten på 2-3,5 meters dybde, er der særligt gode bevaringsforhold, og der er fundet “unikke genstande”.

Blandt andet en helt intakt åleruse og en omhyggeligt snoet, tynd snor.

– Tæt ved snoren fandt vi grønne blade, der var lige så grønne som blade på træerne i det spæde danske forår, på trods af at de blev hugget fra træerne for 7000 år siden, siger museumsinspektøren.

Udgravningen er finansieret af en pulje under Slots- og Kulturstyrelsen.

iPhone 16 er i butikkerne fra i dag. Presse-fotos.dk har samlet alt du skal vide om den længe ventede telefon her.