Kvinder underrepræsenteret i musikbranchen

Illustrationsfoto. Kvinder er underrepræsenteret i musikbranchen.
Illustrationsfoto.

Undersøgelse afslører skæv kønsbalance i musikbranchen. Kvinder får kun 10 % af udbetalingerne og er ikke repræsenteret på top 10-listerne.

Kvinder bliver ikke repræsenteret i samme omfang som mænd i musikbranchen.

Ifølge musikrettighedsorganisationen Koda bliver kvindelige sangskrivere og komponister kun spillet i sådan en grad, at de modtager ti procent af Kodas samlede udbetalinger fra områder som streaming, radio, TV og koncerter.

Samtidig er der heller ikke nogen kvinder at finde på top 10-listerne over de mest indtjenende rettighedshavere på Kodas største udbetalingsområder.

Det er problematisk, udtaler Kodas forperson, Loui Törnqvist.

‘Ligestillingen sker ikke af sig selv. Vi ved godt, at det kræver et langt og sejt træk, hvis vi skal opnå en mere lige kønsbalance. Men vi når aldrig i mål, hvis ikke vi får hele musiklivet til at trække i den samme retning. Det er derfor, vi nu opfordrer hele branchen til at tage ansvar. Der sker heldigvis rigtig meget på det område lige nu, men vi skal have alle med,’ siger han i en pressemeddelelse.

Det er andet år i træk, at ingen kvinder er repræsenteret på top 10-listerne. Koda selv har lavet kønsstatistiken, der har slået dette fast.

Et fælles ansvar

Loui Törnqvist forklarer derudover, at det er hele musikbranchens ansvar at løse problemerne med den store ulighed i dansk musik.

Musikrettighedsorganisationen Koda arbejder for at sikre, at deres medlemmer bliver betalt, når deres musik bliver brugt i det offentlige rum.

Medlemmerne tæller komponister, sangskrivere og musikforlag, og her udgør 20 procent af medlemmerne kvinder.

Et punkt, hvor kvinder derimod klarer sig godt, er på radioindtægterne. Her klarer de sig bedre end mændene og får 17 procent af det samlede udbetalingsbeløb.

‘Vi kan se, hvor meget det gør en forskel, når DR arbejder systematisk og målrettet med at fremme ligestilling. Men der er lang vej igen, og vi mangler især, at de store musikstreamingtjenester også melder sig ind i kampen,’ fastslår Loui Törnqvist.

Dårligere arbejdsforhold for kvinder

Koda mener, at den overvejende kønsubalance skyldes en række faktorer, herunder sexisme, fordomme og uregulerede arbejdsforhold for kvinder i dansk musik.

‘Vi ved, hvad årsagerne til uligheden er. Vi har hørt historierne. Foretaget analyserne. En mere lige kønsbalance kræver en indsats på mange niveauer, blandt andet et opgør med flere årtiers usund kultur og indgroede kulturelle vaner. Den slags går ikke væk af sig selv. Det er svært at ændre en hel struktur. Men jeg er sikker på, det godt kan lade sig gøre. Jeg synes faktisk, det er en forpligtelse,’ afslutter Loui Törnqvist i pressemeddelelsen.

Et bureau vil udelukkende repræsentere kvindelige kunstnere som følge af ulighed i musikbranchen.