Modsat de seneste tre år vil raske børn mellem to og seks år ikke være omfattet af vaccinationsprogrammet mod influenza i år.
Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Det skyldes ifølge enhedschef i Sundhedsstyrelsen Kirstine Moll Harboe, at det ikke er lykkedes at sikre en tilslutning på et tilstrækkeligt niveau.
– Vi indførte tilbuddet om influenzavaccination til raske børn for at forebygge influenzasygdom i børnefamilierne, beskytte sårbare familiemedlemmer og reducere influenzasmitte i samfundet, siger hun i meddelelsen.
– Effekten i form af begrænset smittespredning i samfundet kræver imidlertid, at tilslutningen når et vist niveau, og det lykkedes ikke i de år, hvor børnene var en del af programmet, lyder det videre.
Børn, der har en særligt øget risiko for at få et alvorligt influenzaforløb, vil fortsat blive tilbudt en vaccine. Det kan eksempelvis være børn med en kronisk sygdom.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Generelt vil alle personer, der er 65 år eller ældre, blive tilbudt at blive vaccineret mod både influenza og covid-19.
Også personer under 65 år med en kronisk sygdom eller særlige tilstande, der betyder, at de er i risiko for at blive alvorligt syg af covid-19 eller influenza, vil blive tilbudt gratis vaccination.
Vaccinationsperioden begynder 1. oktober og slutter 20. december, oplyser Sundhedsstyrelsen.
I år kan man blive vaccineret på regionale vaccinationscentre eller hos Danske Lægers Vaccinations Service. Man kan ikke blive vaccineret på apoteker, som man kunne i 2023, skriver Sundhedsstyrelsen.
Anbefalingen om at vaccinere børn mellem to og seks år mod influenza blev første gang fremsat i 2021 under coronapandemien.
Vurderingen lød på det tidspunkt, at hvis 300.000 børn mellem to og seks år undgik influenza, kunne Danmark undgå halvdelen af alle tilfælde.
To sæsoner med coronarestriktioner var i 2021 med til begrænse antallet af influenzatilfælde markant.
Derfor frygtede man, at en ny influenzasæson ville blive hårdere end normalt, og at en løsning kunne være at vaccinere børnene.