Har du tre liter vand per person per døgn og mad til tre døgn i dit hjem, som myndighederne anbefaler i tilfælde af en krise?
Det kan hver fjerde borger i Danmark svare “ja” til, viser en måling som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Ritzau.
Målingen er indsamlet fra den 21. til 24. juni med svar fra 1013 repræsentative respondenter. Dermed er svarene givet mellem seks og ni dage, efter Beredskabsstyrelsen under Folkemødet udgav sine råd til, hvordan en borger kan klare sig i tre døgn under en krise.
Hvor 26 procent enten i forvejen havde vand og mad nok i sit hjemmeberedskab, eller efter anbefalingerne har købt ind til det, svarer 72 procent i målingen “nej” på spørgsmålet.
Men det er forventeligt, at borgere ikke er faret ud i supermarkeder og købt ind efter myndighedernes tjekliste. Det mener Nina Blom Andersen, der er docent på katastrofe- og risikomanageruddannelsen på Københavns Professionshøjskole og forsker i borgere, beredskab og kommunikation.
Hun siger, at tallene kan bruges som et pejlemærke for myndighederne.
– Myndighederne skal bruge det som rettesnor til hele tiden at være klar over, at de har en gruppe, som de skal tage sig af, hvis der sker noget.
(Artiklen forsætter under billedet)
I målingen er respondenterne også blevet spurgt, hvorvidt de i den nærmeste fremtid har tænkt sig at indkøbe de ting fra myndighedernes tjekliste, som de ikke har i forvejen.
Tjeklisten anbefaler blandt andet at have en powerbank, førstehjælpskasse og FM-radio.
Her svarer 40 procent “måske”, mens både ja- og nej-gruppen ligger på omkring 26 procent.
Ifølge Nina Blom Andersen er det “et langt, sejt træk” for myndighederne at få borgerne til at være opmærksomme på hjemmeberedskabet.
– Sådan en indsats her er ikke gjort med én folder. Der skal være vedholdende fokus og opmærksomhed på tingene, for ellers ryger det i baggrunden, siger hun.
Det handler om, at befolkningen “skal vænne sig til det”.
– Så derfor er det ikke overraskende, at tallet ser sådan ud nu.
– Men det, der kan ændre tallet, til at folk begynder at forberede sig bedre hjemme, er, at der fortsat er fokus på opgaven fra mediernes side, fra myndighedernes side og folk stadigvæk i deres sociale netværk, privatliv og relationer bliver ved med at tale om betydning og relevansen af at gøre det her, siger Nina Blom Andersen.
Videre mener hun, at det er nødvendigt, at der også kommer et kommunalt og lokalt fokus.
De nye hjemmeberedskabsråd vil på et tidspunkt blive sendt til alle borgere, som har digital post. Desuden overvejer regeringen og myndighederne, om en folder også skal husstandsomdeles.
Både forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og Beredskabsstyrelsen har opfordret til, at man “stille og roligt” fylder sit hjemmeberedskab op, og at rådene er vejledende.