Savner du læseinspiration?: Her er ni kvindelige forfattere, du skal læse

Litteraturbloggen Litfix anbefaler ni kvindelige forfattere, der hver især har sat sit præg på litteraturen.

Kvinder har gennem historien haft en markant og udfordrende rolle i den litterære verden. Deres bidrag og repræsentation har udviklet sig meget over tid og givet næring til eftertanke. Vi har her samlet ni kvindelige litterater, du SKAL læse ifølge litteraturbloggen Litfix for at forstå kvindernes rolle og status i den litterære verden:

Agnes Henningsen (1868-1962) var en dansk forfatter, samfundsdebattør og kvindesagsforkæmper. I sin samtid formåede hun at provokere samfundet med sine kritiske værker om kvinders kamp mod stivnede kønsroller og uudlevet seksualitet. Hun var enlige mor til fire og skrev samtidig 12 romaner, hvoraf romanen Byen erobret og kærlighedssynder fra 1945, som kredser om tematikker som skilsmisse, moderskab og forfatterkarriere, er en af hendes mest læste.

Patti Smith (1946-) er en amerikansk sanger, sangskriver, poet, maler og og forfatter. Hun er indbegrebet af rock’n’roll og debuterede med digtsamlingen Seventh Heaven fra 1971. Hendes person byggede bro mellem forskellige kunstmiljøer og tidens dynamiske nyrock-scene i New York og var med sin måde at udtrykke sig på desuden et forbillede for en række kvinder i både USA og Europa i 1970’ernes punk og nyrock miljø.

Suzanne Brøgger (1944-) er en dansk forfatter. Hun er kærligheden og erotikkens forkæmper, der siden sin debut Fri os fra kærligheden i 1973 har udfordret moderne samlivsformer igennem litteraturen og deltagelse i den offentlige debat.

Karen Blixen (1885-1962) var en verdenskendt dansk forfatter, digter og historiefortæller. Hun fik sit litterære gennem med debutbogen Seven Gothic Tales fra 1943 og Syv fantastiske fortællinger fra 1944. Hendes sprog er præget af et gammeldags sprogbrug, der er farverige og mættet af billeder og symboler. Tematikkerne i hendes forfatterskab kredser de store ting i livet som bl.a. kærlighed, skæbne og identitet.

Astrid Lindgren (1907-2002) var en verdenskendt svensk forfatter, der var kendt for sine børnebøger om Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, Brødrende Løvehjerte m.m. Hun nåede at skrive over 100 bøger og flere end 60 manuskripter til film og skuespil.

Tove Ditlevsen (1917-1976) var en dansk forfatter, der debuterede med digtsamlingen Pigesind fra 1939. Hun er kendt for sit melankolske og humoristiske univers, der bevæger sig mellem det selvbiografiske og fiktive, hvor tematikker som bl.a. angst, smerte, psykisk sygdom er i hendes forfatterskab.

Annie Ernaux (1940-) er en fransk forfatter og professor i litteratur, der vandt Nobelprisen i litteratur i 2022. Hendes værker udforsker sprog, køn og klasse, og hun fungerer som et forbillede for mange franske forfattere. Hun tager afsæt i hendes eget liv og skriver om fortiden og samtiden fra en kvindes perspektiv. Hun kredser om tematikker som begær og skam, kønsroller og klassesamfund, hvor hendes roman Årene fra 2007 anses som et litterært hovedværk i samtidens litteratur.

Régine Deforges (1935-2014) var en fransk forfatter og feminist. Hun var kendt for sit erotiske univers, hvor hun også oplevede censur i løbet af hendes forfatterskab. Hendes debutroman Irenes kusse fra 1968 skabte røre i det franske samfund og blev beslaglagt efter 48 timer. Hun blev efterfølgende dømt for “krænkelse af sædelighed” og frataget sine borgerlige rettigheder.

Lise Nørgaard (1917-2013) var en dansk journalist, redaktør, forfatter og manuskriptforfatter. Han er mest kendt som manuskriptforfatter til tv-serien Matador fra 1978-1981 og for sine erindringer Kun en pige fra 1995, men har også skrevet romaner, essays og noveller.

Oplev udstillingen UKRAINIAN DIARY gratis og mød den indflydelsesrige fotograf Boris Mikhailov hos Det Kgl. Bibliotek.