Hvad der skulle have været en almindelig revaccination mod rabies for Kim Byron og Christian Halds tre katte endte langt mere tragisk, da kommunen i stedet kom til at aflive kattene ved en fejl.
Det beretter det grønlandske medie KNR.
Formålet med revaccinationen var at forberede kattene til at rejse med det lærerpar til Danmark. Desværre oplevede parret aldrig at se deres tre elskede katte igen.
I stedet for at vaccinere kattene endte kommunen med at skyde og derefter brænde de tre ellers sunde katte på lossepladsen i Maniitsoq.
Denne hændelse har efterladt parret knuste og forbløffede over, hvordan en sådan fejltagelse kunne opstå.
Qeqqata Kommunia, den pågældende kommune, som var ansvarlig for aflivningen af de tre katte, har beskrevet hændelsen som ‘yderst uheldig’ og hævder det som en intern kommunikationsfejl.
I en mailkorrespondance mellem parret og embedslægen forklarede lægen, at fejlen opstod på grund af en kommunikationsfejl. Medarbejderen, som var ansvarlig for at vaccinere kattene, havde modtaget instruktioner på dansk, men talte kun grønlandsk.
Dette misforståede sprogbrug førte til, at medarbejderen fejlagtigt aflivede kattene i stedet for at vaccinere dem.
Efter denne uheldige hændelse har Teknik- og Miljøchefen i Qeqqata Kommunia, Ulrik Lyberth, i en mail til parret påtaget sig det fulde ansvar.
“Det fulde ansvar for fejlen hviler på mig. Det er mit ansvar at sikre, at alle medarbejdere, der udfører opgaver inden for teknik og miljø, klart forstår de tildelte opgaver. Desværre fungerede vores arbejde ikke tilfredsstillende og effektivt i dette tilfælde.”
Kommunen har iværksat to initiativer for at forhindre gentagelse af lignende hændelser.
Fremover skal medarbejdere udfylde specifikke formularer afhængigt af opgavens art, enten til vaccination eller aflivning.
Begge formularer er tilgængelige på både grønlandsk og dansk.
Kim Byron er dog skeptisk over for kommunens tilbud om kompensation og betegner hændelsen som ‘mord’.
Hendes følelsesladede udtalelser underbygger hendes synspunkt om, at dyreliv ikke bør være underlagt sådan en skæbne, især når der er tvivl om opgavens natur.
Parret, som forsøger at flytte til Danmark, står nu over for en udfordring med at sikre den sidste tilbageværende kat, uden at den risikerer samme skæbne som de tre tidligere afdøde katte.
Efter politiet og embedsdyrlægen har lukket sagen, har parret valgt at klage til ombudsmanden for Inatsisartut.
De kæmper stadig med konsekvenserne af denne uheldige hændelse og forsøger at finde en løsning for at bringe deres fjerde kat sikkert til Danmark uden frygt for gentagne fejl.