Borgere i 23 kommuner får dyr ekstra-regning: Ny politisk aftale

Din vandregning stiger, hvis du bor i en af 23 kommuner. En ny politisk aftale sender regningen for landbrugets CO₂-afgift videre til forbrugerne.

En ny politisk aftale trækker spildevandsbranchen ind i kampen mod landbrugets CO₂-udledninger – og det bliver forbrugerne, der må punge ud.

Det står klart efter, at et nyt krav rammer renseanlæg i 23 danske kommuner: De skal rense spildevandet endnu mere effektivt, og det kommer til at koste – selvom billigere og mere effektive løsninger kunne være valgt.

Det skriver DANVA (Dansk Vand- og Spildevandsforening) i en pressemeddelelse. Ifølge DANVA skal vandkunder i de berørte kommuner forvente en årlig prisstigning på mellem 29 og 268 kroner – det dobbelte for en børnefamilie. I pressemeddelelsen skriver DANVA, at der tale om 22 kommuner, de uddyber dog også efterfølgende dette tal, der løber op i 23. Derfor skriver Presse-fotos.dk 23 kommuner.

Hvad handler det om?

Den politiske aftale er en del af implementeringen af “Aftale om et grønt Danmark”, og betyder, at renseanlæg i 16 jyske, 4 sjællandske og 3 fynske kommuner skal investere i dyrere teknologier for at mindske udledning af kvælstof og fosfor.

Men her vælges en ny tilgang: De sædvanlige samfundsøkonomiske vurderinger, hvor man balancerer pris og effekt, er sat til side. Det påpeger DANVAs administrerende direktør, Carl-Emil Larsen:

”Man ændrer praksis, så vandkunderne skal betale for løsninger, der er dyrere end de virkemidler, der normalt er rettesnoren i den politiske styringsmekanisme.”

Han advarer samtidig om, at nogle renseanlæg står over for lukning eller sammenlægning – og at det derfor kan føre til spildte investeringer:

“Man skal passe på, at man ikke ender med at lave fejl- eller dobbeltinvesteringer.”

Hvad betyder det i praksis?

Renseanlæggene skal nu rense ned til 3,5 mg/l for kvælstof – en tredjedel af EU’s krav – og helt ned til 0,1 mg/l for fosfor, hvilket er ti gange skarpere end EU’s standard. Alt sammen i forsøget på at mindske udledningen med 572 tons kvælstof om året.

Men ifølge DANVA er det usikkert, om man overhovedet kan nå det. Nye tilladelser skal udstedes af kommunerne, og Miljøstyrelsens vejledning til det har været længe undervejs.

Hvorfor nu?

Aftalen kobler sig på den grønne trepart og ambitionerne om at lægge en CO₂-afgift på landbruget. For at lette presset på landmændene, skubbes en del af byrden altså videre til renseanlæggene – og dermed videre til dig og mig.

Ifølge Miljøministeriets tal udleder Danmark årligt ca. 52.000 tons kvælstof til havet. Heraf kommer omkring 70% fra landbruget, mens blot 6% stammer fra spildevand og overløb.

En container stod natten til onsdag i brand tæt op ad en bygningsgavl. Beredskabet hastede ud.