Pas på: Lige nu spreder den sig i sommerlandskabet

Vild pastinak (bøgeblade)
Arkivfoto: Natur.

Naturstyrelsen advarer mod at komme i berøring med en plante, der kan medføre Den er giftig, og får man plantens saft på sig, kan sollys udløse en voldsom allergisk reaktion.

Den op til to meter høje plante er i familie med bjørneklo og indeholder ligesom den giftstoffet furanokumarin.

Naturstyrelsen advarer mod at få plantens saft på sig, da det kan udløse en voldsom allergisk reaktion.

Lige nu er det højsæson for den vilde pastinak, og man kan støde på den mange steder i danske naturområder.

Det skriver Naturstyrelsen på sin hjemmeside.

‘Vi blev gjort opmærksom på, at vild pastinak vokser ude ved naturlegepladsen. Vi bekæmper ikke normalt vild pastinak, som er temmelig udbredt i naturen. Vi oplyser om dens giftige saft, så folk holder sig fra den, ligesom bjørnekloen. Men den giftige plante er ikke velkommen på en legeplads, hvor vi inviterer børn til at opholde sig. Derfor fjerner vi den ved naturlegepladsen i Høng Skov i dag,’ siger Jens Peter Simonsen, skovrider ved Naturstyrelsen Midtsjælland i naturstyrelsens pressemeddelelse.

De skriver:

‘Pastinak sætter en dyb rod og kan derfor få fat i vand dybt nede, så grøn og saftig ser den ud. Lige nu har den skærme med karakteristiske gule blomster. Pastinak kan derfor virke fristende at plukke, men Naturstyrelsen advarer på det kraftigste om, at man lader være’

Har du allerede fået giften på dig, så skal lige være opmærksom på sollys, da det netop er kombinationen af plantens saft og sollys, der kan skabe den allergiske reaktion, hvor man kan få sår og vabler, der minder om brandsår.

Hold dig derfor ude af sollys, hvis du er blevet ramt, og sørg for at vaske og skylle grundigt med vand.

Faktisk bør man forsøge at holde sig ude af sollys i op til en uge.

Dagens har tidligere bragt en lille guide til at undgå spredning:

En 21-årig kvinde er fundet livløs efter en studenterfest, politiet efterforsker netop nu på stedet for at undersøge, om der ligger et strafbart forhold bag. Læs historien her.